2 лева за паркиране до Морската

Мисия Варна

10-03-2014, 14:02

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Със заем от 1,32 млн. лева започва ремонтът на бул. "Приморски"

Окрит паркинг на бул. "Приморски" в локалното платно между ул. „Преслав“ и ул. „Черноризец Храбър“ ще бъде построен с нисколихвен заем по програма JESSICA. Днес общинските съветници от комисията по финанси одобриха новия кредит, с който трябва да бъде решен проблема с паркирането на автобуси с туристи, посещаващи Малките и големите Римски терми, Аквариума и Военноморския музей. Ремонтът включва още рехабилитация на пътната настилка и тротоарите.

Паркингът ще има места за 6 автобуса, които ще спират тук безплатно. 134 са местата за автомобили, от тях 8 ще са за хора с увреждания, а 5 - за таксита. Цената за паркиране на леки коли ще е 2 лева за първия час и по 1 лева за всеки следващ. Левче ще е таксата за мотори. Паркингът ще е автоматизиран и ще бъде оборудван с химически тоалетни.

Общата стойност на проекта е 1,5 млн. лева. От тях 180 000 ще са от бюджета на Община Варна. Останалата сума ще е от 2 заема, изтеглени от Регионалния фонд за градско развитие и Експресбанк чрез инициатива JESSICA. Кредитът от Регионалния фонд е 440 000 лева с фиксирана лихва от 1,5% и ще се изплаща 10 г. Останалата сума от 450 000 евро ще е от Еспресбанк срещу фиксирана лихва от 6,5% и същия срок на изплащане. Очакваните приходи от новоизградения паркинг са 270 000 лева годишно, като разходите за поддръжката му се изчисляват на 87 000. Годишните вноски по кредитите пък са межу 48 381 лева и 173 775 лева.

По договор паркингът трябва да е готов до края на годината: 6 месеца след издаването на разрешителното за строеж и подписването с JESSICA. В кметската администрация обаче имат амбицията той да е готов преди началото на активния туристически сезон.

Паркингът на бул. "Приморски" е вторият във Варна, който ще бъде изграден с пари от JESSICA. Общинският съвет вече одобри тегленето на кредит от 1,5 млн. лева за паркинг за 150 коли в разделителната ивица на бул. „Княз Борис I” - от спирка „Акациите“ до Делфинариума. Неговото строителство също трябва да приключи това лято.