Преглеждат безплатно за глаукома във Варна

Животът

09-03-2014, 12:55

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Родилки стават донори на хора с очни проблеми

10-15 март: Безплатни очни прегледи започват в цялата страна по повод Световната седмица на глаукомата

Глаукомата засяга 67 милиона души по света и предизвиква необратима загуба на зрението, ако не се лекува. В България от глаукома страдат близо 80 000 души. Редовните профилактични прегледи са от съществено значение. Пациентите могат да загубят до 40% от зрението си преди да разберат, че страдат от глаукома.

Затова, за да се повиши информираността за това опасно заболяване, Националната глаукомна асоциация и Сдружение „Пациентска организация глаукома” провеждат Седмица на профилактични прегледи, по време на която всеки желаещ може да разбере дали страда от глаукома. Повече от 20 клиники и специализирани кабинети се включват тази година в кампанията.

Във Варна прегледите ще се извършат в:

* Очна клиника „Света Петка” (ул. "Иван Драсов" 10А) - на 12 март - записване на тел. 052 610 373

* Очна клиника "Св. Николай Чудотворец" - от 10 до 15 март - записване на тел. 052 630 670

* Очна болница Варна, с предварително записване на тел. 052 634 901

* ДКЦ 4, д-р Димитър Митев, с предварително записване на тел. 098 887 0345

* Клиника "Нова", ж.к "Възраждане", ул."Вяра" №7, д-р Драгомир Драганов, с предварително записване на тел. 052 501 325

По време на безплатните профилактични прегледи пациентите получават информация за всички известни начини, по които то може да се контролира. Най-често се предписват капки, които да се поставят в окото всеки ден. Други методи са хирургична операция и специален имплант, който се поставя в окото и спира развитието на глаукомата. Имплантът се препоръчва в случаите, когато третирането с лекарства е безрезултатно и/или пациентът вече е претърпял неуспешна операция.

Нова тенденция у нас е глаукомата да се появява в по-ранна възраст – над 30 години. Преди да започне да ослепява, пациентът няма симптоми и затова профилактичните прегледи са от особена важност за запазване на зрението. Сред рисковите фактори за развитие на глаукома са: повишено вътреочно налягане; възраст над 60 години; наследствена предразположеност; диабет; високо кръвно налягане; сърдечни заболявания; физически увреждания на очите.