Първи дами

Животът

09-03-2014, 08:44

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Жена пилот №1 у нас умира в самота сред извънземни

Жена пилот №1 у нас умира в самота сред извънземни

Годината е 1965, градът - Лондон. Гъста мъгла покрива летище “Хийтроу”. Една българка обаче успява да приземи самолета си при екстремни условия. Пристигат репортери, вестниците гръмват - “първата жена пилот, кацнала в Лондон”. 
Тя е Мария Атанасова и у нас въобще е първата жена пилот в гражданската ни авиация. Общият  полет наброява 13 999 часа. 

Първата дама на българската авиация си отива завинаги от света на 11 април 2000 г. на 74 г. - в навечерието на Деня на авиацията и космонавтиката - 12 април.

 Животът  преминава като приказка на социалистическия реализъм. В избора  за авиацията обаче няма нищо романтично, споделя самата тя в интервю през 1994 г. Попада там съвсем случайно. Просто 9 септември 1944 г. заварва младото момиче от село Калековец, Пловдивско, завършило гимназия и без професия. Мария вижда съобщение, че събират младежи и девойки за курсове за летци и подава документи. Без да предполага, че ще прекара младостта си във въздуха. 

През 1950 г. вече е лейтенант. Три години по-късно за първи път лети по единствената българска международна линия. От 1956 г. е първи пилот, а 1967 г. получава званието “Герой на социалистическия труд”. През 1974 г. обаче без много приказки е пенсионирана, а огромният  опит се оказва ненужен за възхваляващата я тогава система. Като компенсация я пращат в бюрото на БГА “Балкан” в Амстердам, където работи в следващите 4 години. Въпреки че смята столицата на Холандия за най-хубавия и подреден град, не пожелава да остане да живее там. Връща се у нас и си спретва къщурка в родопското селце Солища, където прекарва по-голяма част от последните си години. Предпочита самотата. От 1990 г. до смъртта  всяка публикация за нея разказва и за феномена, който я споходил. Започнала да рисува картини, да чува гласове и да контактува с извънземни, които  казвали, че била част от галактически експеримент. Притеснила се за разсъдъка си и се подлага на прегледи. Лекарите казали, че й няма нищо. Другите обаче приемали еднозначно способности . Дори я забъркват в афери за психофашизъм. Това дълбоко я обижда. 

Мария си отива от света тихомълком - забравена и без да се е качвала на самолет от 26 години.

Адвокатката, която надви Еверест

Петя Колчева - първата нашенка, която изкачи Еверест, е адвокат по професия и авантюрист по душа. Направи го на 22 май 2009 г. заедно със съпруга си Камен Колчев - запален алпинист. Двамата тогава поставиха и друг рекорд - станаха едва петата двойка, покорила върха. Участват в изкачването като част от американска експедиция с двама американци, двама сингапурци и шестима шерпи.

След успешното стигане до целта Петя Колчева написва книгата “В сянката на Еверест”, за която казва, че не е нито пътепис, нито пътеводител, а нейният поглед върху случилото се. 

От 1995 година Петя съвместно управлява една от водещите адвокатски кантори в София. Занимава се от дълги години с алпинизъм. Първият изкачен от нея осемхилядник е Чо Ойо, с височина 8201 метра, шестия по височина връх на планетата. Покорила е и връх Ленин (7134 м) още през 1986 г., а след 2000 г. - заедно със съпруга си - и най високите върхове в западна Европа (Монблан във Франция - 4810 м), Северна Америка (Маккинли в Аляска - 6194 м) и Южна Америка (Аконкагуа в Аржентина - 6960). 
Иначе първата българка, която тръгва да изкачва Еверест е Мариана Масларова. Тя обаче загива при опита си.

Висша математичка у нас от 1899 г.

Донка Матева се казва първата жена у нас с диплома за висше образование по математика. Завършилата с блестящ успех университета в Брюксел българка е тъща на един от най-известните бургаски художници и скулптори Петко Задгорски.

Донка е изучавала “Физико-математически науки” в Брюкселския свободен университет, който е основан през 1834 г. На 28 юни 1899 г. завършва образованието си с обширен изпит и връчване на “Сертификат”. Дипломата  е с подписите на ректора на Университета проф. Де Грееф, председателя на изпитната комисия и трима професори по математика – Емил Бертран, Жозеф Бернар и Вендерсток. 

Донка Матева се завръща в България след дипломирането си и се установява в Русе, по-късно със своя съпруг заживява в Бургас.

Наша цигулка покори Виенската филхармония

В състава на Виенска филхармония, която е създадена преди над 170 г., допускат жени едва от 1997 г. насам. От септември 2008 г. българката Албена Данаилова е една от четирите първи цигулки на филхармонията. Тя е първата жена концертмайстор в историята на оркестъра. Назначаването  се превръща в световна сензация, а името  обикаля за часове медиите от Ню Йорк до Токио. В началото на януари тази година тя издържа успешно 5-годишния пробен период и вече е на постоянно място на поста концертмайстор.

Преди Виена Албена е била концертмайстор на операта в Мюнхен и член на Лондонската филхармония. Дете е на родители музиканти – пианистката Виолета Попова и цигулковия педагог Боян Данаилов. Учи в Националното музикално училище “Любомир Пипков” и Националната музикална академия “Панчо Владигеров” , а после в Германия, във Висшето музикално училище в Росток при проф. Петру Мунтеану. Цигуларката е лауреат от редица конкурси в България и чужбина. Мечтата  е да няма никога гладно дете по света.

Най-издирваната терористка в списъка на ФБР

Джоан Чесимард е първата жена в света, която влиза в списъка на ФБР за най-издирваните терористи. Миналата година от Бюрото обявиха $2 млн. награда за всяка информация, която би могла да помогне за залавянето . През 1977 г. Часимард успява да избяга от затвора, където излежава доживотна присъда за убийството на полицай през 1973 г. и редица други престъпления. Тя е била член на радикалната групировка “Черна освободителна армия”.Според ФБР днес издирваната е на възраст между 61 и 66 г. За последен път е видяна в Куба през 1984 г., където според някои данни е получила политическо убежище и се укрива. Включването  в списъка на ФБР цели да покаже, че 40 години по-късно, престъплението  не е изгубило значимост.

Екзекутиранамс инжекция

На 3 февруари 1998 г. Карла Фей Тъкър става първата жена в света екзекутирана със смъртоносна инжекция. Случаят  предизвиква голямо внимание не само в САЩ, защото е първата смъртна присъда в щата Тексас от Гражданската война, а и защото Карла се жени за свещеника на затвора - преподобния Дейн Браун.

Тя е осъдена за убийство, извършено през 1984 г. в щата Тексас. След като се дрогирали цял уикенд, Карла и гаджето  Дани Гарет нахлули в дома на Джери Дийн около 3 ч през нощта на 14 юни 1983 г., с намерението да откраднат мотора му. С чук и кирка те убиват него и Дебора Торнтън, с която той се бил запознал същия следобед. Труповете им са открити на следващата сутрин от колега на Джери Дийн, който посетил дома му. Разследването довело до ареста на Тъкър и Гарет.

Двамата получават смъртни присъди и съдът отхвърля всичките им опити за преразглеждане на случая и помилване.

Другарката, която излетя в Космоса

На 16 юни 1963 г. Валентина Терешкова става първата жена и първото невоенно лице летяло в Космоса (след полета става капитан). Тя е сред 5-те избрани от 400 жени в космонавтския корпус. Останалите обаче така и не летят. Въпреки плановете за други полети с участие на жени минават цели 19 год., преди следващата - Светлана Савицка, да участва в космическа мисия. Иначе дъщерята на Терешкова и астронавта Андриян Николаев - Елена, е първото дете на родители космонавти.

Венецианската философка

На 25 юни 1678 г. венецианската философка от благороден произход Елена Лукреция Корнаро Пископия става първата жена, получила докторска степен. Тогава тя е на 32. Образованието си започва на 7 г. с изучаване на гръцки и латински, а по-късно усвоява иврит, испански, френски и арабски. По желание на баща си Елена учи в университета в Падуа. Късните  проучвания са в областта на математиката , философията и теологията. Член на различни академии в цяла Европа и е много почитана за постиженията си. 
Последните седем години от живота си тя посвещава на изследвания и благотворителност. Елена умира от туберкулоза в Падуа през 1684 година.

Ани  обиколи света с колело за 15 месеца

 На 25 юни 1894 г. младата майка на три малки деца Ани Коен Копчовски обявява на огромната тълпа пред Масачузетския парламент, че ще обиколи света с колело. Качва се на 20-килограмовия си велосипед и потегля. Кара до Ню Йорк, а на 3 декември 1984 г. пристига в Хавър, Франция. После пътува от Париж до Марсилия за две седмици. Пресича Средиземно море и преминава през Египет, Ерусалим, съвременен Йемен, преди да отплава към Сингапур. Завръща се в САЩ на 23 март 1895 г. Кара от Сан Франциско до Лос Анджелис и после към Денвър. Стига до Бостън на 24 септември - 15 месеца след потеглянето. Вестниците коментират пътуването  като “най-невероятното, предприемано някога от жена”. Ани умира през 1947 година, а през 2007 г. неин праплеменник публикува книга, за да напомни за успеха .

Порнозвезда кандидат за вице

Мерилин Чеймбърс е първата американска порноактриса, екзотична танцьорка и еротичен модел, дръзнала да се кандидатира за вицепрезидент.

Мерилин гради кариера на порнозвезда през 70-те и 80-те години. Дълго след това се опитва да се разграничи от този имидж, но накрая се отказва и просто решава да избягва медиите. През 2004 г. по време на президентските избори в САЩ обаче Чеймбърс става кандидат за вицепрезидент, след като е номинирана за този пост от либералната партия Personal Choice Party. Тя участва и в следващите избори, но този път представлявайки Boston Tea Party.

Тя умира на 12 април 2009 г. малко преди да навърши 57, от церебрален кръвоизлив и аневризма, свързани със сърдечно заболяване.