Първата жена началник-влак у нас е варненка

Животът

08-03-2014, 14:39

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Катюша Христова работи над три десетилетия в държавните железници.

Първата жена, станала началник-влак в България е от Варна. За дамата с мъжка професия и име на руска ракетна установка, разказа bTV. 

Катюша Христова работи над три десетилетия в държавните железници. Била е едва 28-годишна, когато става началник влак и се превръща в пионер. Дотогава дама на такъв пост не е имало.

"Тогава беше Партийното бюро, оценка ти дават дали може да станеш началник влак, понеже беше забранено за жени. Одобриха ме. Отидох да уча в Катник и 1980 г. започнах да работя като началник влак"", разказва началник-влак Катюша Христова.

Винаги е искала да работи във влак, а трудностите никога не са я спирали. "Трудно е пътуването - нашата работа нямаше празник, които, ако се паднеш на работа, не може да не отидеш - първи май било, тогава имаше 9 септември, няма значение - и винаги на влака. Аз съм обслужвала влак със 17 вагона с локомотив, пощенски вагон, вагон за багажи и пратки три кушетка, три спални и 10 пътнически вагона. Ако аз бях се изложила, може би няма да има жени началник влакове", разказва Катюша.

Преди години охраната на пътниците е била ангажимент на началник влаковете. Така на Катюша се налагало да влиза и в ролята на стражар. Случвало се да разследва кражби и да въдворява ред.

"В купето той е влязъл, с кални обувки, дъжд валеше, легнал тука пиян и аз викам вашата карта или билет- вади депутатска карта. Това е 1993-94 г. Неприятности с него имахме много", разказва началник-влака.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"