Прокуратурата нищи варненски полицай за произвол

Дузина жалби са подадени срещу полицая Илиян Танев, който арестува яхтсмена Лючезар Братоев в Морската градина

Вълна от жалби за полицейски произвол на полицай Илиян Танев за по-малко от месец заля окръжната прокуратура, областната дирекция на полицията и областния управител на Варна. Сезиран е и министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. 

Както Varnautre.bg съобщи, варненският бизнесмен Лъчезар Братоев, който беше арестуван на 2 февруари в Морската градина, издирва други пострадали "от безчинствата на общинския полицай Илиян Христов Танев". Той призова приятелите си в социалните мрежи да му пишат, ако са били свидетели на сблъсък с въпросния служител на реда.

В последния ден на февруари инспекторатът на полицията е разпитал 20-ина души, свидетелствали за полицейско насилие във Варна. Другата седмица са привикани още граждани, сигнализирали за тормоз, пише в днешния си брой "24 часа".

Танев извадил пистолет срещу юристката Кремена Казарян, държаща 6-месечното си бебе, и съпруга й, защото видял,че сред документите на Артак Казарян има разрешително за оръжие. "Носех бебето си в ръце и вероятно това го спря да ме арестува веднага. Бях току-що излязла от дома си и се качвах в колата, където ме чакаше мъжът ми. А полицаят му крещеше: "Прибирай си жената оттук!", разказва юристката.

Потвърждение на думите откриваме в жалбата на съседа є Красимир Ботушаров,станал неволен свидетел на случката. През декември Ботушаров излиза с кола от дома си в местността Салтанат, за да отиде на работа. Спрян е за проверка от Танев. "...Пред мен бяха спрели и лекия автомобил на съседа миАртакКазарян",пишев жалбата си Ботушаров. "...Докато чинно изчаквах доколатаси,видяхдвамата полицаи да вадят пистолетите си и да ги насочват към Артак и Кремена. Танев започна да крещи: "Мъжът има пистолет! Мъжът има пистолет!" Кремена излезе от колата изапочна да ги пита къде са видели пистолет, а Танев я заплаши, че ще я арестува, каза є няколко пъти да млъква и да се прибира в колата. Тя го попита защо ще я арестува, а той отговори, че ще намери за какво."

"Сцената се разви за секунди. Танев поиска документите на мъжа ми, а в кожената папка, която той му подаде, имаше и разрешително за оръжие. Когато го видя, полицаят започна да крещи, че имал оръжие. Извика колегата си и двамата извадиха пистолети. Насочиха ги към мен и Артак с пръсти на спусъците, сякаш бяхме престъпници... А аз с бебето", разказва Кремена. "Думите, които Танев използва, за да обясни защо ще ме арестува, бяха: Ще те измисля", добавя тя.

Зад повечето от сигналите срещу полицай Илиян Танев изскача една от най-дискутирането теми - движението на коли в местността Салтанат в Морската градина.

"Аз и съседите ми, които живеем в Салтанат,редовно имаме проблеми, след като кметът на Варна Иван Портних наложи забрана за влизане с автомобили там", обяснява юристката Казарян. И добавя: "В момента заповедта е отменена с решение на Върховния административен съд като незаконосъбразна и нецелесъобразна, но Танев продължава да тормози."

Полицай Танев арестува известния бизнесмен и яхтсмен Лъчезар Братоев, "защото защити момиче, спряно в Морската градина, и защото крайчето на ламината на личната му карта беше отлепено". Това разказва в жалбата си друг варненец, свидетел на случката - Георги Георгиев.
Тази драма от 2 февруари дори прерасна в скандално дело

А разпитът на свидетели на първото заседание продължи 9 ч. Полицаи "свидетелстваха", че членът на "Ротари" Братоев отправил тирада от псувни и ругатни срещу Илиян Танев, който го подпрял на патрулен автомобил в Морската градина и му поставил белезници. Преди да бъде арестуван, яхтсменът ударил униформения в областта на гърдите, а във Второ РПУ пуснал ръка по бедрото на неговата колежка от патрулния екип, твърдят ченгетата. Докато по-рано полицайката съставяла акта в Морската Братоев и отправил секс предложения с конкретни суми, заявиха още колегите й.

"Нищо подобно не се е случвало, има 11 свидетели, преки очевидци. Има и филм от охранителни камери - ясно се вижда, че въобще не си вадя ръцете от джобовете, камо ли да го удрям. Това го направи той, като му казах, че е длъжен да спазва законите и че нарушава конституцията. Отначало помислихме, че ще ме бие, а не че ме арестува и затова се обадихме на тел. 112, за да пратят полиция да ни спаси. На друго видео от телефон има и звук. Чува се как само питам защо ме арестува", обяснява Братоев.