Майката на Джорджия: Това ограбване на Общината трябва да спре

Всички клубове трябва да плащат за ползване на плувната база

Председателят на най-младия варненски клуб по плуване "Астери" Гергана Василева, майка и личен треньор на Джорджия Кадоглу, коментира пред Varnautre.bg жалбата, пусната до Община Варна от страна на останалите клубове. Както вече стана ясно, 13 варненски клуба по плуване се обявиха срещу поставянето на рекламни пана с лика на Джорджия Кадоглу на комплекс "Приморски". Клубовете са против поставянето на рекламното пано, рекламиращо клуб "Астери", за който се състезава 15-годишната варненка.

"Ние сме спортен клуб, регистриран в обществена полза и лицензиран от Министерство на правосъдието и Министерство на спорта. Не сме частно лице, което има за цел лични облаги. "Астери" е редовен член на БФПС и е нормално да има права, равнопоставени на всички останали клубове в България, но не можем да ползваме басейн "Приморски", за разлика от другите. От 1 март 2013 г. до днес клуб "Астери" е единственият варненски клуб, който регулярно си заплаща коридорите. Въпреки че отговаряме на всички нормативни изисквания на БФПС, на ММС и Община Варна до момента не сме сключвали договор за безвъзмездно ползване на материална база във Варна. Мисля, че е време Община Варна да завиши критериите и всички клубове, които ползват коридори, да заплащат и отстъпки да ползват само онези, които имат национални състезатели. Мениджмънтът на клуб "Астери" доказа на практика, че е възможно да си плащаш и да си успешен клуб. Е, печалба няма, но и загуби няма, има дух на приятелство, принадлежност и позитивност", сподели Василева.

Клубът е създаден в началото на 2013 г. и за краткия период на съществуването си вече има над 150 медала от държавни и международни състезания, а 60 от тях са извоювани през месец февруари 2014 г. Няма да споделям броя на отборните титли и купи от републикански първенства, за да не бъда отново обвинена в самореклама.

В "Астери" се състезава Джорджия Кадоглу, която е само на 15 години, но вече е четирикратна балканска шампионка и има спечелени 357 медала и 68 поправки на национални рекорди в кариерата си. Тя е национален състезател и е включена в олимпийското звено за 2016-а в Рио. Освен Джорджия, в клуба има още двама състезатели, които са в състава на националния отбор: Данил Попов и Василики Кадоглу. Джорджия е ученичка в Спортно училище "Георги Бенковски" и като такава има пълното право да й бъдат осигурени условия за подготовка, отговарящи на ранга на постиженията й.

"На основа на сключен едногодишен договор за реклама срещу регулярна месечна такса на Община Варна клуб "Астери" има право да постави рекламно пано в 1-ва зона. Управителният съвет на клуба взе решение на свое редовно заседание рекламният транспарант да бъде поставен на басейн "Приморски".

"Относно снимките, поставени във входа към басейна, пояснявам: на всички клубове бе даден официален едномесечен срок за предаване на онагледителни материали (в рамка) за изявени бивши и настоящи състезатели и деятели по плуване на град Варна. Тази инициатива целеше единствено въздействие върху подрастващите плувци. След изтичане на срока се установи, че Джорджия е единствената предала материали", обясни за Varnautre.bg Гергана Василева по повод обвиненията от тази сутрин.

"Нашият клуб съществува с една цел - да създава шампиони и да развива високо спортно майсторство. Аз съм на мнение, че Общината трябва да взема такси от всички клубове, а не да дава за безвъзмездно ползване своята база. В момента клубовете ограбват Община Варна, която изцяло поддържа спортната база с парите на данъкоплатеца без финансови ползи насреща. С тези безцелно пропиляни средства в полза на 13-те варненски клуба, които източват години наред общински средства - можеше да се построи още поне един басейн. Не може един клуб да разполага с 44 часа на ден за ползване на базата, през една трета от времето те да стоят празни, да се блокира достъпът на клубове, които биха желали да си платят за дейността. Отделно клубовете вземат такси от децата. Това ограбване на общински пари трябва да спре", категорична е Василева, като на финала чрез Varnautre.bg се обърна към опонентите си: "Уважаеми дами и господа, президенти на плувни клубове, опитайте се да осъзнаете какво сте направили подписвайки се така единодушно срещу таланта, младостта, щедростта, позитивността, трудолюбието и всеотдайността на тази бъдеща международна плувна звезда от град Варна. Джорджия Ви прости, дано успеете и вие самите да си простите!".

Независимо от крехката си 15-годишна възраст Джорджия печели медали от национални, балкански и международни плувни изяви и е лауреат на Фондация "Димитър Бербатов" в пет поредни години за най-успешно дете спортист, носителка е на награда "Варна" за ученик на годината в областта на спорта, поставя рекорди, които не са подобрявани в продължение на 36 години и представя моноспектакли по творби на Виктор Юго и Достоевски. Приходите от представленията си Джорджия дарява в полза на деца в неравностойно положение.