Незначителна преднина на ГЕРБ пред БСП, според "Сова Харис"

Новините

05-03-2014, 09:10

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

6 партии влизат в парламента

Ако днес имаше парламентарни избори, ГЕРБ щеше да спечели 20.1% от доверието на българите, а БСП 19.9%. Това сочат данните от проучване на Сова Харис, поръчано от в. "Преса". В парламента биха влезли и "България без цензура", ДПС, РБ и "Атака".

Според февруарското проучване на Сова Харис на евроизборите ГЕРБ и БСП печелят по 6 мандата, ББЦ и ДПС - по 2 мандата, а РБ - един мандат. Големият въпрос, от който зависят резултатите от изборите, който все още не е ясен на социолозите, е избирателната активност. На въпрос за кого ще гласуват на евроизборите 47% от запитаните заявяват уверено предпочитанията си. На открит въпрос за електорални нагласи отговор дават около 62%, а на закрит, при който анкетираните отговарят от списък на конкретни отговори - 75% от избирателите.

От май до декември 2013 г. в изследванията е регистрирана известна преднина на социалистите. През последните два месеца обаче разликата се стопи. ГЕРБ успя да се наложи вдясно и стабилизира позициите си. Зимният сезон пък намалява подкрепата за управляващите. Най-съществена промяна в електоралната подкрепа през последния месец се наблюдава при "България без цензура", ВМРО-БНД, ЗНС и движенията "Граждански контрол", "Сила", "Екогласност".Заявяващите, че ще дадат своя глас за тази формация са се удвоили. Това означава, че Николай Бареков и съратниците му са намерили формата, чрез която могат да утвърждават участието си в политическия живот.

Рейтингът на политическите фигури отново дава първо място на еврокомисаря Кристалина Георгиева с 43%. Следва я столичният кмет Йорданка Фандъкова - с 38% одобрение. Трети е премиерът Пламен Орешарски, когото одобряват 29% от българите, след него са президентът Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова - и двамата с 28%. Следва ги лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев - с одобрение на 25% от българите. Толкова е и одобрението за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.