Създателите на "Стената на безсмъртните българи" ще рисуват трафопостове

Мисия Варна

04-03-2014, 18:01

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Стената на безсмъртните българи

Картина на робството завърши Стената на безсмъртните българи

Идеята е рисунките да носят послание и да са свързани в известна степен със съответния квартал.

Трафопостовете в целия град да бъдат изрисувани, като във всеки квартал рисунките да са тематично свързани е новата идея на сдружение "Демо" - създателите на "Стената на безсмъртните българи" или още "Гордостта на вековете" в началото на Аспарухов мост.

Новото арт начинание на младите варненци вече е обсъдено с ръководството на общинската културна дирекция, които са поели ангажимент да споделят идеята и с шефовете на „Енерго-Про", като собственици на съоръженията. Това разкри пред Дарик управителят на сдружението Стефан Бъчваров.

Идеята е рисунките да носят послание и да са свързани в известна степен със съответния квартал. Така например на трафопостовете в Цветния квартал могат да бъдат изрисувани цветя, а в „Кайсиева градина" - кайсии. На трафопостовете в центъра пък могат да бъдат изобразени вече несъществуващи сгради, Римските терми и други забележителности.

Изрисуването може да стане поетапно, в рамките на няколко години. Полза ще има за всички - на Енергото ще бъдат спестени усилията за ежегодно боядисване на трафопостовете, а в същото време художниците ще имат място за рисуване, смята Стефан Бъчваров.

Сдружение "Демо" стои зад проекта "Гордостта на вековете", който продължи инициативата на сдружение "Възрожденци - Варна" за изрисуване на портрети на велики българи на стената в началото на Аспаруховия мост. Един до друг на стената се появиха ликовете на Христо Ботев, Капитан Петко войвода, Георги Раковски, Георги Бенковски, Райна Княгиня, Баба Тонка и Паисий Хилендарски. "Демо" пък сътвориха ликовете на хановете и царете, като това стана по проект, озаглавен "Гордостта на вековете". Той бе финансиран от общината и посветен на кандидатурата на Варна за европейска столица на културата през 2019 г.

Уникалната варненска Стена на героите явно е заразен пример за комбиниране на патриотизъм с новата градска култура, каквато са графитите. Сдружение в Приморско е потърсило варненци, за да почерпят от техния опит с „Гордостта на вековете". А „Демо" са заявили готовност да помагат.

Неотдавна се появи и официално видео, разкриващо процеса на работа по стената.