Аква спорт №1 на държавното по синхронно плуване

Спорт

04-03-2014, 12:55

Снимка:

narodensport.eu

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Момичетата спечелиха и най-много от индивидуалните призови места по дисциплини

Завърши първият етап от Държавния отборен шампионат по синхронно плуване за всички възрасти, който се проведе на столичния басейн Диана от 28 февруари до 02 март

Участваха отборите на НСА, Левски, Нова и Тибрис от София и варненските Аква спорт, Албатрос, Черно море и Торпедо.

При изключително тежка и натоварена състезателна програма, в рамките на четири състезателни полудни състезателките от всички възрастови групи преминаха през надпреварата на задължителни фигури и волна програма (соло, дует, ансамбъл и комбинация).

По регламент всички момичета на възраст до девойки старша (включително) първо играят задължителна програма. При нея всяко момиче, едно по едно, преминава пред комисия, състояща се от 5 съдии и изпълнява 4 фигури – 2 задължителни и 2 по жребий, които се избират 24 часа преди началото на състезанието. Полученият краен резултат от фигурите се добавя към получения резултат от всяка една от дисциплините – соло, дует и ансамбъл. Крайното класиране се формира от сбора на резултата от задължителна и волна програма.
Единствено при комбинираната програма фигурите не се добавят към крайния сбор.

При жените вместо фигури се играе техническа програма. Така солистките изпълняват техническа и волна програма, дуетите – техническа и волна и т.н.

Добре е да се знае, че по регламент, всеки един от отборите има право да участва с максимум 3 сола, 3 дуета, 2 ансамбъла и 2 комбинирани програми за всяка една от възрастите. Точки за отборното класиране носят само класираните до 12-то място във всяка една от дисциплините.

За първи път на този шампионат влязоха в сила новите правила и фигури, които ще важат за периода 2014-2018 г.

Всички състезателки дадоха максимума от себе си и доставиха наслада на любителите на този красив спорт. Емоции не липсваха – притеснение, радост, сълзи, еуфория…

След завършването на първия етап от отборния шампионат за 2014 г., отборът на СК „Аква спорт” – Варна води във всяка една от възрастите, както и в комплексното класиране до момента. Момичетата от Аква спорт спечелиха и най-много от индивидуалните призови места по дисциплини.

Вторият заключителен етап от отборния шампионат ще се проведе през месец юли във Варна.