Кой ще "лапне" Крим

Животът

03-03-2014, 18:14

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Украински, руски или... турски ще е полуостровът

Според мирен договор между Русия и Османската империя от 1783 година, подписан от руската императрица Екатерина Велика, се предвижда Кримският полуостров да премине от Османската империя в пределите на Русия. Има само едно условие – Крим да не обявява независимост и да не попадне в трета страна. В противен случай полуостровът трябва да се върне на турците.

Интересна е историята на полуострова. Скити, гърци, римляни, венецианци, турци и руснаци са населявали Крим в различни времена. Името "Крим" (крепост) е дадено от коренното население - кримските татари. Заселването с руснаци започва при Екатерина Велика, която анексира територията през 1783 година. Кримските татари са изселени почти изцяло от Сталин и днес Крим е с основно руско население. През 1954 година Хрушчов присъединява Крим към Украинската съветска социалистическа република.

В днешни дни полуостровът е населен само от 8% украинци и около 10-12% татари. Цялото останало население се определя като руснаци. Насрочен е референдум за обявяване на независимостта на Крим и излизането му от пределите на Украйна. Дали Турция ще предяви претенции на основание договора от 18 век предстои да видим. Засега становището на южната ни съседка е полуостровът да остане в рамките на Украйна.

В момента Крим е анексиран от близо 6000 руски войници, като се очаква да бъдат изпратени още войски в близките дни. Според последна информация днес е имало и въоръжени стълкновения между украйнски и руски военни, съобщи Нова ТВ.