Путин поиска руският парламент да изпрати войски в Крим

Новините

01-03-2014, 17:11

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Напрежение има в Севастополския залив.

Руският президент Владимир Путин внесе искане в Съвета на федерацията (Сената) за използване на въоръжените сили на Русия на украинска територия - до нормализиране обществено-политическата обстановка, съобщава пресслужбата на Кремъл, цитирана от „Новости".

Путин мотивира искането си с "извънредната ситуация в Украйна и заплахата за живота на граждани на Русия от контингента на руските въоръжени сили, дислоцирани в съответствие с международните договори на територията на Автономна Република Крим".

Президентът се позовава на текстове от конституцията, които разрешават подобно нещо.

По-рано днес двете камари на руския парламент призоваха Путин да използва всички налични възможности за защита населението на Крим от произвол и насилие. Самите сенатори са изразили мнението си, че за това може да се изпрати в Крим ограничен контингент войски.

Според законите горната камара на руската Дума трябва да започне разглеждане възможността за използване на руски въоръжени сили извън територията на федерацията след получаване искането от държавния глава, съдържащо мотивировка за това.

Стана ясно, че Сенатът е започнал да разглежда искането на Путин. Гласуването по искането на Путин ще бъде явно. За приемане на положително решение е необходимо просто мнозинство, или гласовете на 84 сенатори.


Председателят на горната камара Валентита Матвиенко заяви, че властите на Крим са в правото си да определят размера на автономията, а Русия не може да е безучастна към съществуващата заплаха за живота на руснаците в Крим.

Междувременно, агенция УНИАН съобщи за напрежение в Севастополския залив. Там три руски ракетни катера и ракетният крайцер „Москва" са се приближили до корабите на украинската морска охрана, които са вдигнати по бойна тревога./News.bg/