Варненци предпочитат опашките пред онлайн услугите на общината

Само 50 от общо 44 000 заявления за последните 6 месеца са били подадени по електронен път

Само 50 заявления за онлайн услугите на общината са били обработени за последните 6 месеца. Общо за този период служителите са извършили 44 000 различни административни услуги, съобщи главният секретар на общината Кристиян Богоев пред Дарик Варна.

"Макар че има 11 работещи електронни услуги, за 6 месеца има само 50 заявления за ползване на тези услуги, това ме притеснява. Възможността да получиш услуга от дома не се използва. Има проект за нови електронни услуги, но не бързаме да ги пускаме, тъй като явно гражданите нямат нужда от работа по електронен път с администрацията. Явно още не сме свикнали, искаме си документа, хартийката, обичаме да се редим по опашките. Има недоверие, когато нещата се случват по електронен път", каза Кристиян Богоев.

За същия период административните услуги са нараснали  с 10-15 %. Това, според Кристиян Богоев, е огромно предизвикателство, тъй като градът е голям, а обществото ревизира най-добре работата на чиновниците. Според него не се налага да се прави ревизия в документацията от предишното управление, тъй като "административните актове подлежат на съдебен контрол и всички заинтересувани лица имат възможност да го извършат".

По отношение налагането на санкции на общинските служители, главният секретар заяви, че те не са водещи като подход към тях. На ниво чиновници нямало да има чистка, тъй като те не носели отговорност за взетите решения. "Освен това е редно да се използва опита на служителите", коментира той. В момента кметът е работодател на над 3000 души, разпределени по различни функции и общински звена.

Не се предвижда да бъдат повишавани заплатите в администрацията, макар че не са вдигани от 2009 година, заяви още Богоев.

 

За сравнение, в периода 2010-2012 година, процентът на гражданите, използвали онлайн административни услуги, е в границите 30,9-32,2%.

 

Пълният списък на предлаганите услуги, може да видите тук »