Два варненски музея с награди за опазване на културното наследство

Варна Лайф

26-02-2014, 09:29

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Отбелязваме 101-ата годишнина от атаката на торпедоносеца "Дръзки"

Връчват отличия и на заслужили варненци

Почетни награди са опазване на културно-историческото ни наследство ще получат Регионалният исторически музей и Военноморският музей в морската ни столица. Сдружението за опазване на културно-историческото наследство "Велика Болгариа" ще връчи почетни награди за патриотизъм и силен български дух в морската ни столица Варна по повод националния празник на България - 3 март.

С почетна награда "Велика Българка" ще бъде отличена и една от най-прославените фолклорни и поппевици в България - Елица Тодорова, родена във Варна.
В музикалната програма на вечерта с фолклорна музика ще се включат младите изпълнители Марин Бобев – гайда и Христина Кателиева – вокал.

Освен почетни грамоти, отличените варненци ще получат и реплика на монета от времето на цар Самуил. С това ще бъде отбелязана и годишнината от драматичната смърт на цар Самуил. През 2014 година се навършват 1000 години от кончината му след ослепяването на войската му от Василий Българоубиец.

Досегашни носители на патриотичните призове са отец Иван от Нови хан, проф. Иво Кременски, бившият външен министър Иван Станчов, Галя и Христо Маджарови, които от години пишат за скритата и преиначена история на България в поредицата "Големият заговор срещу българите".

Наградите са част от националната кампания на сдружение "Велика Болгариа" "Българският дух – водач на света към новото духовно хилядолетие", която стартира от София с наградата "Велик Българин", връчена на европейския шампион по бокс Кубрат Пулев. Наградите ще бъдат връчени на 27 февруари в 19 часа в Мол Варна.