Строеж захапа плажа Кабакум

Новините

25-02-2014, 06:07

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Общината обжалва, дюлгерите вече изляха седмата плоча

Варненска област се нареди на второ място в страната по започнатото строителство на нови сгради за третото тримесечие на 2013 г. Данните са на Националния статистически институт. Издадените разрешителни за региона са за 85 жилищни и 30 други сгради. В големите курорти по морето вече не се строи, хит са апартаментните комплекси в градовете. А очакваните купувачи са руснаците.

Нов строеж захапа част от любимия на варненци плаж "Кабакум" до хотел "Журналист". Затворен е дори минералният извор, който бликаше там и години наред беше любимо място на ято лебеди през зимата. В края на миналата година местните хора се опитаха с жива верига да спрат строителството на апартаментния комплекс с открит плувен басейн. Но той продължава да расте нагоре и работниците вече изляха седмата плоча.

Срещу строежа на "Кабакум" се вдигна Отвореният обществен съвет, който беше един от организаторите на големите февруарски  протести през миналата година, тръгнали от Варна и залели цялата страна. Под гражданския натиск общината реши да обжалва във Варненския административен съд строителното разрешително от 2007 г., под което стои парафът на главния архитект на града. Единият от мотивите за жалбата е, че документът е издаден незаконно на бизнес дамата Филка Колева, която тогава не е била собственик на терена, нито й е било учредено право на строеж.

Освен това комплексът се вдига на площ, по-голяма с 300 кв. м от предвидената в разрешителното, а и е на улица, която трябва да свързва "Кабакум" със Златни пясъци, според влезлия в сила нов устройствен правилник (ПУП) от 2011 г. Топката сега е в РДНСК, посочи инж. Кадрия Мехмед от Отворения обществен съвет.

Преди да се произнесат  магистратите по жалбата на община Варна, те чакат строителният надзор да каже законно или не е строителството. От гражданското сдружение са алармирали с писма президента, премиера, омбудсмана. Според информационната табела на строежа инвеститор е "БОР" ЕООД, а изпълнител - фирма "Комфорт".