Евровотът ще бъде по новите правила

Новините

25-02-2014, 06:01

Снимка:

Андрей Михайлов

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Изборите за европейски парламент през май най-вероятно ще се проведат по новия изборен кодекс. Това стана ясно на дискусията след представянето на анализа на Института за развитие на публичната среда (ИРПЧ).

Дискусията за кодекса се прехвърли върху хипотезата дали президентът Росен Плевнелиев ще наложи вето в срок, в който парламентът ще може да прегласува закона преди изборите. В противен случай те трябва да се проведат по кодекса “Фидосова”.

Зам.-председателят на парламента Мая Манолова каза, че досега, когато е налагано вето на изборните правила, се е действало много бързо. Тя даде пример, че през 2009-а Георги Първанов обявил вето още на следващия ден след приемането на закона. Тя смята, че Плевнелиев има 8 дни да се произнесе. Румяна Коларова от президентската администрация обвини мнозинството, че оказва политически натиск върху държавния глава. Според нейното тълкувание Плевнелиев разполага с 15 дни. Коларова все пак увери, че държавният глава ще се произнесе бързо и няма да злоупотребява с правото си да налага вето.

Като право на първа брачна нощ бе определена от един от участниците в дискусията тенденцията всеки парламент да променя изборния закон.

Минуси: ЦИК пак ще е партийна

- Няма да има професионална изборна администрация, а ще се запази партийно-квотният принцип. Бетонираният състав на ЦИК от 5 години: 7 членове от ГЕРБ, 6 от Коалиция за България, 2-ма от“Атака”, 2-ма от ДПС, един от “Синята коалиция” и един от НДСВ
- Членовете на ЦИК се предлагат от партиите, представени в НС и ЕП и НПО-та участвали като наблюдатели в изборите. Не ясно как ще се изслушват кандидатите.
- Отново няма МИР “Чужбина”.
- Остават “мъртвите души” в избирателните списъци. 
- Обезсмислена е и преференцията - на местните избори и за депутати пренареждането започва от втория в листата.

Плюсове: Държавни пари и за малки партии

- Решенията на ЦИК се приемат с поименно гласуване, поддържа се видеоархив на заседанието на ЦИК на страницата на комисията.
- Маркиране на платената политическа реклама, безплатно време в обществените медии. Партиите без субсидия, ще имат достъп до “медийни пакети” от 40 000 лв.
- Депозитите за явяване на избори на партии и коалиции са намалени от 10 000 на 2500 лв. За независим кандидат депозитът е свален от 10 000 на 100 лв.
- По-облекчен режим за създаване на избирателните секции извън страната. В мисии - при над 20 заявления, извън мисии - над 40 заявления и при над 100 гласували в съответната секция на минали избори.