Регистрираме по-евтино автомобили от днес

Парите

24-02-2014, 19:02

Снимка:

Nova tv

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

С 20 лева пада общата сума в КАТ

Регитрацията на автомобил в КАТ ще излиза с около 20 лева по-евтино от днес. Това съобщи за Дарик главен инспектор Бойко Рановски от "Пътна полиция". По думите му в момента в общата сума, която е необходима, за да може човек да регистрира дадено превозно средство, не влизат някои такси, като например тази за монтаж на регистрационна табела. Така от днес вместо 75 лв. за регистрация на лек автомобил на гишетата в КАТ ще ни таксуват с около 55 лв.

От КАТ спират да събират всякакви такси извън тарифа №4 от Закона за държавните такси.

"От 24 февруари цялата дейност се поема от служители на МВР. Поради тази причина таксите, които се събираха за издаване на заявление, монтаж на регистрационни табели в момента няма как да се събират от служителите на МВР, защото ние събираме такси единствено по тарифа №4. Ако се приемат промени в тарифа №4, може и да се въведат такси, защото тази дейност се поема и тя изисква съответните разходи, особено за монтажа на табелите. Към момента няма регламентирана такса и не се събира такса за монтаж на табелите. Таксите по тарифа №4, плюс стойността на табелите, която нормативно е регламентирана, че трябва да се заплаща, включително всички операции, които би следвало да премине един водач - възлизат на около 55 лева", обясни гл. инспектор Бойко Рановски.

Това стана след като на 18 февруари изтече договорът на търговското дружество "БМВ" ЕООД с МВР. До момента фирмата извършваше технически услуги във ведомството - като изработване и поддръжка на софтуери, различни информационни системи, както и производство, регистрация и монтаж на регистрационни табели за МПС.

Въпреки че към момента "БМВ" продължават да бъдат монополисти в тази си дейност, дружеството вече не е под шапката на МВР, а предстои да извършва същите дейности, както досега, но в транспортното министерство.

Той добави, че в момента тече оптимизация в работата на "Пътна полиция", тъй като регистрацията на автомобили ще се извършва освен от служители на КАТ, но и посредством нова оперативна система.

По думите му се предвижда скоро някои от услугите по регистрация да се извършват само на едно гише, което значително ще спести време на собствениците на автомобили