Разпитват Брендо и Боевски за гумите с дрога

Новините

24-02-2014, 05:49

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Не потвърждавам, но и не отричам, че Орлин Алексиев е замесен за кокаина", заяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров

Поне 9 българи ще бъдат разпитани в близките дни по аферата с тон и половина кокаин, открити в гуми от рали "Дакар".
"В кръга от лица, които ще дават показания, влизат участници в екипажа от "Дакар" начело с Орлин Алексиев, както и Евелин Банев-Брендо и щангиста Гълъбин Боевски", заявиха пред "Труд" запознати с разследването.
"Никой не кара кокаин, за да спортува и да се чувства значим. Кокаин се кара за много пари. Не потвърждавам, но и не отричам, че Орлин Алексиев е замесен за кокаина", заяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров пред Би Ти Ви.
Миналия четвъртък френските власти задържаха рекордните 1400 кг кока на пристанище Хавър. Тя била скрита в резервни гуми, натоварени на камион, участвал в "Дакар". Товарният автомобил пристигнал с кораб от чилийското пристанище Валпараисо, превозващ различни возила от ралито. Цената на дребно на наркопратката може да стигне до 273 млн. евро, каза главният секретар Лазаров.
Сигналът - от Националната полиция
Разкриването на крупния трафик станало по оперативен сигнал, пратен от Националната полицията на България до нашите ченгета.

Разследването се води от френската прокуратура, а от МВР и ДАНС извършват обиски и разпити по нейни съдебни поръчки, обясниха източници на "Труд". В нашата специализирана прокуратура също е образувано дело, но по него до момента няма повдигнати обвинения.
Френските медии съобщиха, че за пратката в Хавър са задържани двама испанци, а във Варна - двама българи, организатори на канала за дрога.
По информация на варненски сайт двамата са хванати в петък до казино на улица "Дубровник". Твърди се, че не били от града. Изглеждали около 40-годишни и били отседнали в хотел. В събота били откарани в София под охрана.
До дни ще стане известно дали за тях има издадени европейски заповеди за арест. Ако има, екстрадицията им във Франция ще бъде разгледана от българския съд, поясниха юристи.
В петък цивилни ченгета обискираха автокъща "А2" и дома на общинския съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев. Акцията, при която са иззети документи и компютри, е била разпоредена по неотложност от разследващите органи във Франция.
Алексиев е проверяван като пилот от българския екип, участвал на рали "Дакар", уточни разследващ полицай. Днес се очаква в София да пристигнат още четирима членове на отбора, между които и мениджърът Тодор Христов.
След проверка на митницата в Хавър те са получили автомобилите, пътували са със същия кораб от Чили и са отпътували, без да бъдат задържани или разпитвани.
Книжа изгорени при обиска у Алексиев
"При обиска у Орлин Алексиев са били унищожавани документи", разкри сензационно вчера Светлозар Лазаров пред БиТиВи.
"Документи в моя офис не са унищожавани, намерени са само няколко изгорели листа. Имаме практика с шофьорите бележките ми, хвърлените на пода, да се унищожават, защото в тях има ЕГН-та, имена и т.н.", контрира Алексиев. Той отново обяви, че е невинен за кокаина и добави: "Това е икономическа атака към мен, сигурно съм накърнил икономически интереси". Алексиев и други членове на отбора ще бъдат разпитани веднага след като пристигне съдебната поръчка от Франция, поясниха запознатите с разследването. Те отказаха да уточнят за какво би могъл да бъде питан Гълъбин Боевски. Повечето медии отбелязаха завчера, че той през 2007 г. също като Алексиев е бил общински съветник от ГЕРБ в София.
През 2011 г. Боевски бе задържан в Бразилия за трафик на кокаин, получи присъда от 9 години затвор, но се върна неочаквано в България след 2 години, тъй като бе експулсиран. Брендо е бил готвен за защитен свидетел по аферата с кокаина от рали "Дакар", съобщи вчера софийски сайт. Информацията бе категорично опровергана от прокуратурата.
От МВР споменаха, че френските им колеги са пестеливи в споделянето на информация. Предателство от българските служби провали разследване срещу Брендо през 2008 г. Тогава соченият за кокаинов крал бе предупреден от "къртица". Заради изтичането на информация през 2012 г. Софийска градска прокуратура образува дело, но то си остана срещу неизвестен извършител.
Българите в големия трафик
Правосъдие без финал за нашия кокаинов крал
Евелин Банев-Брендо не е излизал на свобода от май 2012 г., но макар че е сочен за кокаинов крал и до днес няма влязла в сила присъда.
Преди 20 месеца той бе задържан след подслушан разговор между него и съпругата му Моника Добринова, в който той признавал, че ще бяга в чужбина. Междувременно в Италия бе издадена и европейска заповед за ареста му заради участието му в международна наркобанда, пренасяла около 40 тона дрога годишно от Латинска Америка до Европа.
През това време Брендо вече бе подсъдим у нас за пране на 21,8 млн. лв. от наркотрафик, но бе на свобода срещу гаранция. Едва през февруари 2013 г. Софийският градски съд прочете първата присъда срещу него и реши, че Банев е виновен за пране на пари и ще лежи 7 години и половина в затвора. След това соченият за кокаинов крал бе екстрадиран в Италия по делото срещу международната наркобанда и през юли 2013 г. бе осъден на 20 години затвор.
Нито една от двете присъди на Банев не е влязла в сила. Веднага след произнасянето на тази в Италия той бе върнат в затвора в София.
Докато чакаше решението на съда в Милано, неизвестни отвлякоха 10-годишната му дъщеря Лара и я държаха 50 дни в плен. По неофициална информация детето е освободено след контролирано плащане на 500 000 евро откуп.
Още през февруари 2012 г. магистрати в Букурещ пък издадоха европейска заповед за ареста на Брендо по подозрение, че през 2011 г. е внесъл един тон кокаин в Румъния. Едва преди три дни българският съд окончателно отказа изпращането на Банев в северната ни съседка.
Килии за 14 моряци от "Св. Николай"
3 тона кокаин бяха открити на борда на българския кораб "Св. Николай в средата на август 2012 г. в Испания. Арестувани бяха всички 21 членове на екипажа.
Разследването, което водят испанските власти, все още не е приключило. Организаторът на канала така и не бе открит. Само седем от моряците бяха пуснати под гаранция. Останалите 14 от година и половина останалите са зад решетките.