Бактерия-убиец сее мор в затвора на капитан Собаджиев!

35-годишен колумбиец умрял в жестоки мъки след стомашна инфекция, в „Ла Хоя” тръгнала гладна стачка

Бактерия във водата мори наред пандизчиите в панамския затвор „Ла Хоя”, където гние Светлозар Собаджиев, разкри пред БЛИЦ самият български капитан. „Тук морът продължава! В събота умря 35-годишен колумбиец!”, довери пред най-ексклузивната новинарска агенция морският вълк, който вече почти 3 години лежи без присъда зад решетките.

Поредната жертва на мизерните условия в панамския зандан издъхнал в жестоки гърчове, след като развил стомашна инфекция. Агонията му шокирала останалите „питомци” в „Ла Хоя”, които веднага се разбунтували. Пандизчиите се стреснали да не са следващите, защото те са убедени, че инфекцията е причинена от бактерия-убиец във водата. „Започна гладна стачка след последния смъртен случай, който е някъде десети подред, откакто аз съм тук поне. Основно в нея участват колумбийците, а те са 80% от всички затворници”, разкри още Собадажиев. И припомни, че само предни дни 15 венецуелци зашиха устите си в знак на протест. По думите му, пандизчиите се бунтуват основно срещу безумните условия на пребиваване в „Ла Хоя” и оскъдната храна.

Както БЛИЦ неведнъж е писал, водоподаването и хигиената в панамския затвор са повече от скандални. Там няма постоянно течаща вода, пускат я някъде за около час, като затворниците си пълнят кофи от маркучи. Големи нередности в „Ла хоя” откриха и инспектори от „Хюман райтс” през август миналата година. Нарушенията бяха най-вече в начина, по-който се приготвя и разнася храната на затворниците, както и в непречистената, кална и носеща болести вода. По време на разследването е станало ясно, че много от затворниците са с тежки кожни инфекции, най-вече с краста.

Самият капитан Собаджиев не бе пожален от заразите и на няколко пъти се налагаше да му бъдат изпращани пари за лекарства заради обриви по тялото. Той довери пред БЛИЦ, че в зандана зрее бунт и поради друга причина, не по-малко сериозна от лошата хигиена. „Основните протести и бунтове тук са срещу съдебната система на Панама, тъй като половината от затворниците в „Ла Хоя” са без присъди!”, заяви Собаджиев, който е в абсолютно същото положение.

След няколко пъти отлагане, неговото дело бе разгледано от панамския съд. Първоначално бе казано, че решението на магистратите ще бъде оповестено до 30 календарни дни, а след това – до 30 работни. Нито един от двата срока обаче не бе спазен. До 4 февруари съдът трябваше да се произнесе, но това не се случи. Защитата на българския капитан буквално разгроми обвинителната теза и изкара наяве всички нередности, довели до скалъпените обвинения. Припомняме, че варненският морски вълк бе арестуван на 28 март 2011 година в пристанището в Кристобал, Панама, по обвинение, че на кораба „Maas Trader”, командван от него, са намерени 169 кг кокаин. Целият екипаж и плавателния съд бяха освободени, а обвиненията срещу Собаджиев се базират единствено на съшитите с бели конци показания на моряци и помощник капитан, за които се предполага, че именно те имат пръст в натоварването на кокаиновата пратка. И не случайни се оказаха тези подозрения, тъй като съдът призова целия екипаж на кораба в качеството им на обвиняеми. Естествено, всеки един от моряците, услужливо пуснат от съдебните власти, се бе прибрал в страната си и очаквано никой не се появи на делото.

В „Ла Хоя” има и друг морски капитан, чийто случай е почти идентичен с този на Собаджиев. Разликата обаче е, че костариканецът, който има и колумбийско гражданство, лежи вече 60 месеца в зандана. Неговото дело, за намерена кокаинова пратка на кораба, е отлагано цели 20 пъти. Той, подобно на българския си колега, продал всичко, което има, за да може да плати на адвокати. И също като Собаджиев, е единственият обвиняем, тъй като екипажът и плавателният съд са освободени. Тази честа практика всъщност е един отработен механизъм, като главата на капитан служи като разменна монета срещу това, компанията да си прибере кораба, считат хора от морския бранш с дългогодишна капитанска практика.