Големите партии влязоха в сговор срещу избирателите

Новините

21-02-2014, 06:44

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

БСП за пореден път се огъна пред ДПС и с мълчаливото съдействие на ГЕРБ парламентът обезсмисли възможността за пренареждане на листите

Опасенията, че новият Изборен кодекс няма да допусне ефективно преференциално гласуване за депутати, напълно се оправдаха. При окончателното гласуване на текстовете вчера БСП се огъна под натиска на коалиционния си партньор ДПС и бе приет компромисен вариант, който на практика обезсмисля първоначалния замисъл - хората да могат да гласуват за личности. По предложение на ДПС бе записано, че когато избирателят не посочи определен кандидат в бюлетината, гласът му ще се зачита като вот за първия в листата. 

Предложението бе прието без дебати със 79 гласа "за", 8 " против" и 7 "въздържали се". За прокарването на текста спомогна и отсъствието на повечето депутати от ГЕРБ, които можеха да обърнат вота със своите 93 гласа. 

Гласуваното предложение означава, че водачите на парламентарни листи ще са неприкосновени и гарантирано ще влизат в парламента. От първото място хипотетично ще може да ги измести само кандидат, който бъде предпочетен от половината гласували за партията плюс един, въпреки че официално записаният праг, отвъд който един кандидат може да мине на първа позиция, е 7%. При така разписаната промяна онзи, който все пак събере над 7% от преференциите, ще може да стане най-много втори в листата. Според експерти обаче и този праг е твърде висок и пренареждането няма да проработи. 

Идеята на преференцията е всеки избирател да може да посочва свой предпочитан кандидат от партийната листа, за която гласува. Ако този кандидат събере определен брой преференции, отива на предното място в листата и по този начин се вкарва мажоритарен елемент в пропорционалния вот. Преференцията е най-ефективна, когато е задължителна и прагът за разместване е нулев, т.е. подредбата става според броя получени предпочитания. Това дава възможност на избирателите сами да редят листите. Тъкмо за този вариант настояваха експертите в обществения съвет към временната комисия за нов Изборен кодекс. Тяхното становище обаче бе взето само за сведение.

"За нас беше ясно от самото начало, че заради противоречията между трите парламентарни групи преференцията и мажоритарният елемент няма да се случат. Осем месеца ни лъжете", заяви от парламентарната трибуна зам.-шефът на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева. "Смятате, че сте чисти политици, които не лъжат. Това ли смятате? Жестоко се заблуждавате", отвърна й Йордан Цонев (ДПС). Той обясни, че не може 7% от гласувалите за листата да печелят служебно победата, защото тези, които не посочват кандидат, всъщност се съгласяват с подредбата на партийните централи. Шефът на временната комисия за кодекса Мая Манолова представи компромиса като "необходим", в противен случай кодексът нямало да се приеме. От това пък щяла да се възползва партия ГЕРБ. "Все пак преференция ще има и това е една крачка в добрата посока. На тези избори ще е така, на следващите ще видим", коментира Манолова.

Основното притеснение на политиците е, че преференцията ще стимулира вътрешнопартийните боричкания и гласуването на базата на местен патриотизъм. Дори от ДПС, чиито електорат се слави с желязна дисциплина и стриктно следване на партийната повеля, признаха, че се притесняват от подобни тенденции. Управляващите обясниха, че подобен текст може и да не се въведе за евровота, тъй като той е национален и там промените в листите стават по-трудно.

Депутатите отмениха и мажоритарния вот при избори за Велико народно събрание (ВНС) и занапред депутатите в него ще се избират само пропорционално. Досега половината от 400-те депутати се избираха пропорционално, а другата половина - мажоритарно в два тура. Предложението на ГЕРБ да се запази сегашното положение бе отхвърлено. Не мина и другата им идея - за сваляне на бариерата за влизане в НС от 4% на 3%. 

--------Намерения----

Президентът готви вето на кодекса

Най-вероятно президентът ще наложи вето на част от текстовете в Изборния кодекс, се разбра от изявлението му вчера след среща с ръководството на БСП. Макар и в условно наклонение, държавният глава разкри, че експертите му вече работят върху изготвянето на мотивите. "Експертите в президентството ще работят ускорено, така както са работили в парламента, ще следим внимателно дебатите, ще изчакаме, разбира се, Изборният кодекс да бъде приет в неговата цялост и тогава ще се произнеса в конституционносъобразните срокове, като ще действам максимално ефективно и бързо", каза Плевнелиев. От обясненията му стана ясно, че социалистите са поискали от него, ако ще налага вето, да го направи във възможно най-кратки срокове, за да не препятства провеждането на европейските избори по новите правила. Част от текстовете в кодекса отнемат правомощия на държавния глава при назначаването на членовете на ЦИК, като предвиждат те да се избират от Народното събрание.

Плевнелиев и БСП се разминаха и за предложения от държавния глава референдум за мажоритарния вот, задължителното и електронното гласуване. Социалистите са на мнение, че такъв референдум трябва да се проведе отделно от европейските избори, докато държавният глава счита, че е добре двата вота да са заедно. Зам.-председателят на ПГ на левицата Янаки Стоилов намекна, че БСП обсъжда и свои инициативи за референдум. На последния конгрес лидерът Сергей Станишев подхвърли идеята за допитване за плоския данък. 

От инициативния комитет, който откри подписка в подкрепа на президентската идея за референдум, съобщиха вчера, че от 12 февруари до сега са събрани около 270 000 подписа. За да стане задължително допитването, са необходими 500 000.