Хаос в Пикадили заради срив в системата на Борика

Животът

20-02-2014, 23:24

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Банкоматите са блокирали в цялата страна, българските карти "не работят" и в чужбина

Хаос на касите в големите хранителни магазини във Варна настана малко след 21 ч тази вечер, алармираха очевидци пред Varnautre.bg. В Пикадили Център почти едновременно "изпищели" двама от клиентите, които искали да платят с карта чрез пос терминал на две от касите. Съобщението "Транзакцията неуспешна" силно смутило собствениците на картите, след няколко опита и при нарастващото напрежение, касиерките тръгнали да пробват устройствата на колежките си. Поради опашките във все още ранния час, служителките усетили, че нещо става чак, когато се срещнали по средата.

Банкоматите са блокирали в цялата страна, а разплащанията в търговската мрежа с банкови карти са станали невъзможни след срив в централната система на оператора „Борика – Банксервиз” АД. Проблемът е възникнал към 21 часа и продължил повече от час.

От Центъра за обслужване на клиенти на "Борика" обясниха, че действително е имало срив, като най-вероятно проблемът е възникнал заради техническа неизправност. "В момента се изготвя анализ на причините, които са довели до срива", съобщава БЛИЦ, цитирайки оператор от центъра. От "Борика" потвърждават, че в столицата също е имало проблем с тегленията от банкомати и плащанията с карти, но уточниха, че към момента не могат да кажат дали проблемът е засегнал всички 3 хиляди банкомата и близо 40 хиляди ПОС устройства на територията на цялата страна.

За проблеми с разплащанията с български дебитни карти съобщават и българи в чужбина. Те също се натъкнали на съобщението "Транзакцията невъзможна" при плащания тази вечер. На спешните телефони за връзка с банките-издатели на картите им обяснявали, че има срив в системата и не е ясно кога той ще бъде отстранен.