Плевнелиев решава правилата за евроизборите?

Новините

20-02-2014, 05:39

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Съществува хипотеза вотът да се проведе по стария кодекс

Изборните правила, по които ще се проведе евровотът на 25 май т.г., вече не са в ръцете на депутатите, а на президента Росен Плевнелиев. Причината - дори и новият Изборен кодекс да бъде приет на второ четене още днес, което изглежда почти невероятно, държавният глава може да задейства процедурата по вето с най-удължените срокове и междувременно да насрочи датата на изборите по съществуващото законодателство, т.е. по кодекса "Фидосова". Според юристи така се навлиза в хипотеза, при която за изборите действа старият Изборен кодекс, щом датата им е насрочена преди обнародването на новия.

От седмици Плевнелиев критикува БСП и ДПС, че отказват да подкрепят идеята му за референдум по изборни въпроси. Напрежението между тях се задълбочи, когато стана ясно, че в черновата на новия кодекс е съществувала хипотеза за вот "3 в 1" през май - за евродепутати, депутати и президент.
Ако парламентът събере кворум и постигне консенсус, за да могат оставащите поне 300 текста от новото изборно законодателство да бъдат приети още днес, президентът има краен срок до 7 март (15 дни по конституция - б.а.) да наложи вето, за което вече намекна. Дори и парламентът да се събере извънредно още на следващия ден - 8 март (събота), и успее да събере необходимите 121 гласа за преодоляване на ветото, Плевнелиев има още 7 дни, за да обнародва новия Изборен кодекс (до 17 март, тъй като 15 март е събота - б.а.).
В същото време ще действа старият Изборен кодекс, според който президентът трябва да е насрочил датата за изборите поне 75 дни преди провеждането им, т.е. най-късно до 10 март.
"Ако това се случи, съществува хипотеза вотът да се проведе по стария кодекс", коментираха юристи пред "Труд". Според други това не е задължително.

Ако президент и парламент обаче действат максимално бързо, дори и да има вето, новият Изборен кодекс може да бъде обнародван преди 25 март - датата, до която Плевнелиев трябва да насрочи избори спрямо новите правила.

Управляващите са пред друга драма - ако се влезе в процедура по вето, няма да може да бъде подменен съставът на Централната избирателна комисия (ЦИК), която трябва да заработи не по-късно от 25 март, научи "Труд".
Макар че в БСП и ДПС смятат да работят нонстоп, дори и през уикенда, ако днес гласуването на кодекса пак зацикли, в червения кулоар се заговори за "план Б" - за евровота да се направи ремонт на кодекса "Фидосова". Целта била да се "поправят" квотите в районните и секционните избирателни комисии, които в момента се определят според съотношението между представителите на партиите в ЦИК. В нея ГЕРБ има най-много членове.
БСП и ДПС все още нямат консенсус за уседналостта и прага на преференцията.