Прелюдии в черно-бяло и цветно: художествена фотография от Стамат Стаматов

Варна Лайф

19-02-2014, 05:35

Снимка:

Стамат Стаматов

Автор:

Ваня Маркова, галерия "Арт Маркони"

Всичко от Автора

Откриване на изложбата: 18.30 ч, 19 февруари, сряда, в галерия "Арт Маркони"

Вероятно почитателите на музиката ще преценят заглавието като провокативно, доколкото терминът "прелюдия" е най-популярен именно като музикален, и ще очакват някаква връзка с тази тема в избраните от автора обекти. По скоро провокативно бе за мен откритието за момчето, което мислех, че познавам и което ме изненада със своите интересни творчески попадения. И то до степен, да поема ангажимента за първото му самостоятелно представяне пред публика. В случая в избора на заглавието имахме предвид точно това – началото, встъплението, защото тази експозиция ще бъде именно онзи тласък, който ще го тегли напред. Стамат е споделял свои творби в специализирани сайтове за фотография и има своите почитатели, има и участие в групови изложби. Тръпката да застане сам пред публиката до своите произведения ще усети едва сега. Всеки автор има различен момент на достигане „точката на прекипяване“, както обичам да го наричам, в който самолюбуването и „харесванията“ на приятели не са му достатъчни. Радвам се, че ми се довери. Едновременно с това успя да ме впечатли с напрупаното през годините и това, което е селектирал за представянето. Трудно е да определя стила или да дам оценка на нивото му. Виждам, че търси себе си и усеща нещата, които трябва да учи, но със сигурност мога да кажа, че има усет за композиция, цвят и сюжетност. Във фотосите му има настроения, излъчване, интересни попадения и прозрения. Компютърните му умения допълват авторските хрумвания, с акцентиране върху някои детайли и цветове. Освен пейзажи и натюрморти е подготвил и малка експериментална колекция, въздействаща с графичното си излъчване много естетски.

Стамат Стаматов е роден в гр. Карнобат 1983 г. Завършва специалност „информатика“ в Икономически университет – Варна. Работи като програмист.

Отношението си към фотографията счита като наследство от дядо си Илия, макар че към нея посяга по собствена инициатива. Първият му фотоапарат „Olympus SP-510UZ“ го отвежда към фотографските сайтове, където се престрашава да публикува свои творби. Няколко участия в общи изложби допълнително подгряват желанието му да снима. Счита себе си индивидуалист, що се отнася до снимачния процес. Търси малките детайли, които говорят много и дават храна на въображението. Оставя сюжетите да го намирят сами и не се опитва да ги търси или режисира. Дори и компютърните му компилации и експерименти носят усещането за неподправеност. Живее и работи във Варна.

Участия:
5-11 юли 2011 - Галерия "Индустриална 11" - Интерактивна изложба на рубриката "Тема на редактора" на сайта photo-cult.com в рамките на ВТОРИ МЕСЕЦ НА ФОТОГРАФИЯТА 15.06 – 30.07.2011, гр. София
1-8 юли 2011 - Галерия "/+/СКЛАДА" - Изложба на Галерия "Нава" в рамките на ВТОРИ МЕСЕЦ НА ФОТОГРАФИЯТА 15.06 – 30.07.2011, гр. София