Правим беседки, сенници и барбекюта без разрешително

Животът

17-02-2014, 13:09

Снимка:

© Varnautre.bg/Архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Предлага се таксата за презаверяване на разрешително за строеж да бъде намалена 5 пъти

За изграждане на барбекюта и беседки, поставяне на големи сенници и монтиране на чешми вече няма да се иска строително разрешително. Условието е съоръженията да не са по-високи от 2,5 метра. Това е предвидено в промените в Закона за устройство на територията, които са на етапа на общественото обсъждане. Много строителни дейности ще бъдат облекчени, пише вестник "Труд". 

Според промените правомощията на министъра на инвестиционното проектиране са увеличават значително. От него вече ще зависи редът за поставянето на преместваеми обекти като будки, зарядни колонки, спирки, пейки, чешми и кофи за боклук. Досега всичко това се регулираше от наредба на съответната община, но занапред ще има единна наредба на министъра на инвестиционното проектиране.
Същото министерство ще издаде и наредба за реда, по който се поставят рекламно-информационни съоръжения. Това също се регулираше досега с общински наредби.
С мотив съкращаване на срокове и облекчаване на процедури се ограничава режимът, по който заинтересованите лица се уведомяват за промени в устройствени планове. Когато промяната засяга само един до три квартала, заинтересуваните лица се уведомяват със съобщения. Ако обаче адресите им са неизвестни или не са намерени на него, уведомяването става с обява в “Държавен вестник”. След това има 1 месец срок за възражения.
Предвижда се и таксата за презаверяване на разрешително за строеж да бъде намалена 5 пъти. Сега тя е 50% от сумата, която се плаща при първоначалното издаване на документа. Аргументът е, че голяма част от възложителите не могат да завършат обектите си в срок. В същото време не могат да си позволят и да платят високите такси за подновяване на разрешителните за изграждане.