Длъжникът сам ще определя кои задължения към държавата първо да плати

Парите

17-02-2014, 12:09

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Промените в ДОПК станаха задължителни след решението на КС

По време на днешното извънредно заседание депутатите одобриха на първо четене промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, става ясно от съобщение на сайта на Народното събрание. Съгласно промените длъжниците сами ще определят кои свои публични задължения да погасят първо, ако нямат възможност да покрият всички свои дългове.

Промените в кодекса станаха наложителни след решение на Конституционния съд, което обяви за противоконституционна единната сметка за задълженията на гражданите.

 

Единната сметка премахна отделните платежни нареждания за различните плащания – към републиканския бюджет, за здравни и осигурителни вноски, както и за задължителната втора пенсия, пише investor.bg. В същото време обаче беше въведен и принцип за погасяване на задълженията по давност.

Със своето решение Конституционният съд определи, че това нарушава правата на гражданите. Събирането на четири вида плащания в една сметка пък поставя под въпрос философията, принципите и функционирането на пенсионната и здравноосигурителната система на България.

С промените, които се правят сега, се регламентира разпределението на сумите, постъпили за плащане на съответния вид публични задължения, посочват вносителите. С постъпилата сума ще се погасява задължението, срокът за внасяне на което изтича най-рано към датата на плащането. Ако срокът за внасяне на две или повече публични задължения от един и същ вид изтича на една и съща дата, те ще се погасяват съразмерно.

Запазва се правото на електронен достъп на лицата до данъчно-осигурителната им сметка, като им осигурява възможност във всеки един момент да знаят дали са погасили своите задължения.