Върховните съдии: Новият НК дава индулгенция на пияните шофьори

Новините

15-02-2014, 07:10

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Очаква се и прокуратурата да даде мнението си

Да караш пиян до козирката дори и с над 1,2 промила алкохол в кръвта, няма да води до присъда и затвор, ако вече не си хващан почерпен зад волана.
На това са се натъкнали в новия Наказателен кодекс (НК) магистратите от Върховния касационен съд (ВКС). От няколко седмици те усилено четат внесения в парламента проект и вчера излязоха с критично становище по него.

В момента всеки, който кара с над 1,2 промила алкохол, се наказва с до една година затвор. А тези, които вече са осъждани за пиянство зад волана и пак бъдат заловени с над 0,5 промила, получават до две години зад решетките.
В новия НК карането с над 1,2 промила алкохол се наказва по-тежко - с до три години затвор. За да се стигне до присъда обаче, шофьорът трябва преди това да е наказван от КАТ за пиянство на пътя и да е минала по-малко от година от влизането в сила на решението за глобата.
Така дори и да си хващан от пътната полиция да караш с алкохол в кръвта или дрогиран, 13 месеца след това не рискуваш да влезеш в затвора и оставаш с чисто свидетелство за съдимост.
"Неоснователно се променя уредбата на управлението на моторно превозно средство след употреба на алкохол над 1,2 промила или на наркотично вещество", пише в становището на ВКС. Върховните съдии заявяват също, че при високия ръст на тази престъпност не бива да се поставят условия в новия НК при търсене на наказателна отговорност от пияните шофьори.
От становището им става ясно, че като са прочели мотивите и проекта, не са намерили отговор на въпроса защо въобще се пише нов Наказателен кодекс. И затова питат, след като е запазена почти същата структура и съдържание на закона, защо е написан нов заради корекции, които могат да се направят и с промяна в стария НК.
Съдиите отправят доста критики към изказа на авторите на проекта. Например питат каква е разликата между "действие с цел да възбуди или удовлетвори полово желание", "действие на полово удовлетворение" и "полово действие" - все изрази, употребени в различни членове от новия НК.
Предстои становището си по проекта да дадат и от прокуратурата, която събира мнения от обвинители от цялата страна.