Столични архитекти ще "прекрояват" Двореца

Без обществено обсъждане беше избран най-евтиният проект

"Ателие Серафимов Архитекти" ООД София ще изготви проекта за основен ремонт на Спортна зала, научи Varnautre.bg. Това става ясно от обявените на 3 февруари резултати от проведената в "Дворец на културата и спорта ЕАД" обществена поръчка. Общо 4 фирми – 3 от София и една от Варна наддаваха за нея. На страницата на дружеството, обаче, са публично оповестени единствено заданията на конкурса, но не и участниците, класирането им и членовете на комисията.

От публикуваната обществена поръчка става ясно, че участниците е трябвало да представят идеен проект за основен ремонт на обекта с цел многофункционално използване на Двореца както за културни и обществени събития, така и за спортни прояви.

Задачата на архитектите включва проектиране и изпълнение на нови конфигурации: "игрално поле", "трибуна", за да отговаря залата на изискванията на Международните федерации по волейбол и хандбал, както и подобряване на възможностите за многофункционалното й използване. Според заданието проектантите трябва да планират монтажни работи, свързани с изграждане, реконструкция и основен ремонт на климатизацията на сградата, на ел. инсталацията, озвучаването и осветлението.

Най-голямото предизвикателство пред тях е увеличаването на броя на зрителските места на не по-малко от 5 000. Именно тази задача предизвика недоумението на варненската гилдия на архитектите, според които "прекрояването" на Двореца така, че той да събира 2 пъти повече зрители е амбициозна задача, предполагаща много и оригинални решения, които е следвало да бъдат предложени за обществено обсъждане. Вместо това офертите за грандиозната реконструкция на символа на Варна са били оценявани единствено от комисия в тесен кръг. Обществената поръчка е обявена на 11 ноември 2013 г., срокът за подаване на офертите беше 27 декември 2013 г.

500 000 лева преведе правителството на проект на предстоящия ремонт. Още 4,5 млн. лева бяха разпределени за реализацията му от фонда за развитие на регионите. На практика това е единственият проект на Община Варна, одобрен от правителството за финансиране през 2014 г. Останалите суми – 46,5 млн. лева, са насочени към 3 министерства, които имат проекти в града. Ремонтът на Спортна зала трябва да е готов до ноември тази година, когато ще стане ясно дали условията в нея отговарят на изискванията за домакинство на Европейското първенство по волейбол за мъже през 2015 г.

Според заданието идейният проект трябва да е съобразен с изискванията за достъпна среда за населението, включително на хора с увреждания, както и правилата и нормите за осигуряване на безопасност при пожар, изискванията за топлотехническа ефективност, санитарно–хигиенните норми и други. Той следва да даде решение за функционално преустройство, иновативни интериорни решения, връзки между отделните системи на залата, решения за преустройство с оглед многофункционалното й използване.
Изпълнителят следва да предвиди използването на високоефективни материали, оборудване и технологии за осигуряване на ефективно и безпроблемно строителство, експлоатация, поддържане и ремонт на настилки, архитектурни елементи, места за зрители, места за краткотраен отдих и др.

Обявената стойност на обществената поръчка е до 300 000 лв. без ДДС, а максималният срок за изготвяне на проекта – 60 календарни дни.

На първо място е класирана фирмата, предложила най-ниска цена. Това е "Ателие Серафимов Архитекти" ООД София, която ще направи проектирането 208 800 лева без ДДС и за 53 дни. Класирането на второ място "Тилев архитекти" ООД София са обещали да се справят в същия срок, но за 225 000 лева. Трети са "Фекта" ЕООД Варна – 288 000 лева и 60 дни, а четвърти "Фрибул" Варна - 260 000 лева и 58 дни.

От фирмата победител отказаха да предоставят на Varnautre.bg идейния проект, с който са спечелили конкурса, като се позоваха на 10-дневния срок за обжалване на решението пред Комисията за защита на конкуренцията.