Режем Турция от Европа

Новините

13-02-2014, 06:42

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Ултиматум за затваряне на пътя към България в 16 часа днес

Кризата на българско-турската граница започна на 30 януари с отказа на турската страна да признава издадените от нея еднократни разрешителни за родни превозвачи. В събота, 8 февруари, турците се съгласиха да насрочат отлаганите повече от 3 месеца преговори с нашата страна за 21 февруари в Анкара. Това накара големите браншови организации СМП и НСБП да се откажат от заканата си да блокират границата. Вместо тях обаче напряко на подстъпите към двата ГКПП паркираха тировете си малки и средни превозвачи.

Турция остава без сухопътна връзка с Европа. От понеделник движението на товарни автомобили през двата основни ГКПП между България и Турция - Капитан Андреево и Лесово, е блокирано. До дни се очаква да бъде затворен и пътят на турските камиони през територията на Гърция, научи "Стандарт". 
След блокирането на нашата граница турските превозвачи пренасочиха камионите си по обиколния маршрут през Гърция и Македония - по Е84 през Текирдаг и Кешан и граничния пункт на турско-гръцката граница Ипсала - Кипи. След това по Е90 (Виа Игнатия) през Пеплос, Комотини, Кавала и северно от Солун, по Е75 - към Македония, турските тирове минават през Гевгели и Скопие към Белград. Втори вариант е насочването към някои от гръцките фериботни линии към Северна Италия.
Поради малкия капацитет на ГКПП Ипсала обаче там от няколко дни се образуваха опашки от камиони, които достигнаха 40 км.
Сега и този единствен спасителен за турските превозвачи път към Европа ще бъде затворен. Очаква се тези дни гръцките фермери да блокират напълно с трактори основните пътни артерии в северната част на страната, включително и Е90. Мярката е протест срещу рестриктивната данъчна политика на Атина. Преди дни те блокираха основни пътища в Южна Гърция, но сега се готвят да прекъснат шосетата и в северната част на страната. Това ще отреже напълно турските камиони от Европа и ще блокира турската икономика, за която единствена връзка ще останат турските фериботни линии с Италия и Румъния.
Гръцките фермери бързат с организацията на блокадите преди евентуалното отваряне на българо-турската граница, твърдят запознати. Те са наясно, че затварянето на пътищата ще предизвика по-силен отзвук заради огромния поток от турски камиони, за които Гърция остава единствена връзка с континента.
Информациите за развалени турски стоки и драстично падане на цените на турските плодове, зеленчуци и цветя растат лавинообразно с всеки изминал ден. 
В същото време колоната от тирове на българо-турската граница вече е 11 км и стигна до Свиленград. Блокадата от малките превозвачески фирми е заради непризнаването на разрешителните за еднократни превози от турска страна от началото на февруари. Ситуацията на Капитан Андреево е напечена, хората са изнервени. Шофьори направиха декларация до транспортното министерство с искане да бъде отнет лицензът за превози на собственика на пещерската фирма, чиито камиони преди денонощие провокираха протестиращите и камионите навлязоха на самия граничен плац в опит да пробият блокадата. "Това е тероризъм, пробиват държавна граница. Караха на загасени фарове и с 50 км/ч при разрешени 20", гневяха се тираджии. При протестиращите в късния следобед пристигнаха депутати от "Атака", които искали да се запознаят със ситуацията на място. Шофьорите обаче настръхнаха и започнаха да скандират протестът им да не се политизира. Българските превозвачи съобщиха, че през границата пеша при тях са дошли турски техни колеги, за да ги уведомят, че ако ситуацията не бъде решена до 16 часа в четвъртък, ще затворят подстъпите към България окончателно и няма да пропускат автобуси и леки автомобили, а само спешни коли. Българските превозвачи са дали уверение на турските си колеги, че ще са солидарни с тях и ще ги последват, като блокират напълно и от българска страна.