Убиха жирафче и го дадоха за храна на лъвовете

Животът

10-02-2014, 15:35

Снимка:

dailymail.co.uk

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Случката е станала в датски зоопарк, пред очите на посетителите

Бебе-жираф било застреляно, разчленено и дадено за храна на лъвовете в датски зоопарк. Свидетели са били посетители на зоокъта, включително и деца. От управата на зоологическата градина се оправдали, че "акцията" е била с образователна цел.

Най-ужасяващите моменти са били когато жирафчето е било убито и нарязано пред очите на ученици. Бебето Мариус било на 2 години в перфектно здраве, а мотивите за драстичния акт са били, че не отговаряло на изискванията на генофонда на зоопарка. Отглежданите в затворени пространства животни били развъждани от ограничен генофонд, като животните са наблюдавани с цел избягването на близкородствено кръстосване, за да се гарантира здравето на бъдещите поколения.

Тежкото положение на Мариус, обаче предизвикало вълна от протести, като е събрало повече от 20 000 гласа в подписка срещу убийството му. След като от зоопарка в Копенхаген обявили плановете си, се получили множество предложения за нов дом на жирафчето, включително и едно от частен купувач, който предложил 500 000 евро за животното. Всички предложения били отказани, защото политиката на зоопарка не позволявала да се даряват животни на организации, работещи с различни правила от техните.

Говорител на зоопарка е заявил, че на родителите е било позволено сами да преценят, дали техните деца трябва да гледат самото действие. Според него това било важна демонстрация на  придобиване на знания за животните, а освен това било глупаво месото да не се оползотвори.

Ръководители на други зоопаркове обаче са били разочаровани от новината, защото са се надявали да им бъде позволено да приемат малкото жирафче.

Стейн Йенсен от организацията "Дания срещу страданието на животните" е изразил мнението си, че убийството е показало, че зоологическата градина в Копенхаген не е етичната институция, каквато претендирала, че е.