ГЕРБ: Варненци няма да усетят парите от държавата

Тези 51 млн. са замазване на очите заради магистрала "Хемус", смята депутатът Павел Христов

95% от парите, които бяха отпуснати за Варна от правителствения фонд "Растеж и устойчиво развитие на регионите" са виртуални, нито един ключов за града или областта инфраструктурен проект не е финансиран, а варненци няма да усетят нищо от отпуснатите пари. Това заяви пред varna.utre.bg депутатът от ГЕРБ Павел Христов. Фондът, за който бяха заделени 500 млн. от държавния бюджет, беше разделен и от него едва 350 млн. бяха за общините, а това е крайно недостатъчно - само неотложните проекти за Варна бяха за 180 млн., категоричен е той. На практика градът получил пари за проекти, които не са така важни за Варна, както инфраструктурните, например.

"Депутатите от Варна - колегите от ГЕРБ, но и тези от управляващата партия бяха единодушни, че сега Варна има нужда от пари за реконструкция на "Трети март", на "Цар Освободител" и за други големи булеварди, но пари за това не бяха опуснати. Вместо това получаваме 15 млн. лева за пристанището, за което не е ясно дали сега е най-подходящият момент да се случи, а дори в морските среди няма единодушно мнение за това къде и кога трябва да бъде изградено", припомня Христов. Според него липсва финансово-икономически анализ за отпуснатите пари и реално варненци няма да ги усетят. "За Варна реално бяха отпуснати единствено 4,5 млн. лева за ремонта на Двореца на културата и спорта, но те идват с огромно закъснение - трябваше да бъдат отпуснати още миналата година, когато премиерът Орешарски пое ангажимент за това пред кмета Иван Портних. Спортна зала трябва да е готова до есента, за да бъде определена за домакин на Европейското по волейбол за мъже през 2015 г., но аз не съм оптимист, че това може да се случи", коментира Павел Христов.

Той припомни, че именно варненските депутати от ГЕРБ настоявали най-после да бъде финансирано строителството на Съдебната палата, но в пленарна зала (при обсъжданията на бюджета в Народното събрание в началото на декември бел.ред.) идеята била категорично отхвърлена от БСП, както и всички проекти, представени от Варна. После парите все пак бяха дадени.

Според Христов целевото финансиране на варненски проекти на практика не се е случило, не са отпуснати нито 1 лев за инфраструктура, нищо за пътища в областта, за свлачището "Трифон Зарезан" - също.

"Тези 51 млн. са замазване на очите на варненци за изолацията на града, в който той попада след отказа на правителството да строи магистрала "Хемус". След като не я включиха в програма "Транспорт", сега отново се заговори за концесия, а ние вече познаваме лошия опит с публично-частното партньорство за "Тракия", категоричен е депутатът.

Според него тенденциозно са разпределени и парите за останалите общини във Варненско. Няма да бъде финансиран нито един проект във Вълчи дол, Ветрино, Девня, Аксаково, Аврен, Бяла - всички те с кметове от ГЕРБ. "Вместо да бъдат дадени пари за детската градина в Цонево, която е много по-належаща, за да бъдат настанени 70 деца, а родителите им да ходят на работа, 1,15 млн. лева се дават за нова канализация на съседното "партизанско" село Гроздьово. 500 000 лева ще бъдат похарчени за улици в село Медовец, което беше посочено от лидера на ДПС като най-важната част от предизборната кампания, заради събитията от времето на възродителния процес тук. В Медовец по времето на тройната коалиция е бил финансиран проект за изграждане на воден цикъл. Изграден е обаче само колектор, а тръбата стига до скала, спира и продължава след нея, няма и пречиствателна станция. Така при всеки дъжд всичко от колектора се изсипва в дворовете на хората и по улиците, които сега ще бъдат асфалтирани", обяснява Павел Христов. Той недоумява и за сумата от над 1 млн. за Провадия - 800 хил. за уличната мрежа, 120 хил. за изграждане на център на ромската култура и още 96 хил. за възстановяване на екопътека "Овеч". В същото време без финансиране остава довършването на магистралния водопровод "Камчийски пясъци" към курорта Камчия, което спира развитието на туризма там. Още по-странни са тези 774 хил. за местен път до промишлената зона в Суворово. "Става дума за път през лозята и местните хора дори недоумяват за какво им е той освен да обслужва бизнеса на близка до управляващите фирма", твърди Павел Христов.

Логиката на отпуснатите за малките общини във Варненско пари опита да обясни депутатът и бивш областен лидер на БСП Красимир Янев. Според него проектите са били прекалено много - общо за 470 млн., и изборът е бил труден. Решението за Гроздьово било взето заради започнат там преди години проект за канализация, който не бил довършен. Парите пък за Камчия били отрязани заради жалби по проекта от страна на бившия кмет на Аврен Красимир Тодоров. Финансирането на Белослав (500 хил. за уличната мрежа в Белослав, Езерово и Страшимирово, по 100 хил. лева за спортни площадки в същите населени места и 170 хил. за котел за отопление на 4 обществени сгради в село Езерово) пък се налагало заради липсата на възможност общината да кандидатства по европрограми. Причина за това са санкциите от 5 млн. лева, наложени по проекти, спечелени от предишния кмет Емил Дичев.