Ядем едни от най-качествените храни в ЕС

Животът

06-02-2014, 15:35

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Контролът върху храните също бил на ниво, сподели министърът на земеделието на форум край Варна

Българите ядат едни от най-качествените храни в ЕС. Това сподели земеделският министър Явор Гечев при откриването на земеделски форум край Варна, цитиран от Дарик. Според Гечев можем да бъдем спокойни и за контрола върху храните предлагани в търговската мрежа.

Животновъдството, зеленчукопроизводството, трайните насаждения и създаването на преработвателни предприятия ще бъдат приоритетите за българското земеделие през следващия програмен период, обяви земеделският министър Димитър Греков.

"При влизането ни в Европейския съюз традиционни производства бяха поставени на заден план, което се оказа пагубно за тяхното развитие. България е аграрна страна и земеделието е кауза, тъй като чрез него 327 000 души си изкарват прехраната", коментира Греков и се похвали, че  през последните месеци на земеделските производители са преведени общо 2 млн. лв.

Министерството ма земеделието и храните планира промяна на учебните програми в професионалните гимназии и съобразяването с нуждите на бизнеса, който пък можел да помага с отпускането на стипендии. Причината за реформите е липсата на подготвени кадри за земеделието, каза още Греков, който изрази съжаление, че таванът от 25 000 евро по програмата "Млад фермер" не е бил вдигнат.

Над 80 % от плодовете и зеленчуците, които се консумират в България, са вносни, като подобно е съотношението и на пазара с месо, каза председателят на Агенцията на земеделските производители в България (АЗПБ) и бивш земеделски министър Венцислав Върбанов. От организацията представиха позициите си за разпределението на средствата през следващия програмен период. Сред исканията им са прилагане на мерките за хуманно отношение към животните чрез стимули за инвеститорите в съобразени с изискванията комплекси, както и създаване на преработвателни предприятия за зърно. В момента България е износител на евтини суровини, смята Върбанов.

Форумът на земеделските производители в курорта "Златни пясъци" ще продължи три дни. Участие в него ще вземат около 500 души от цялата страна.