Кой изтърва имота на ул. "Шейново"?

Мисия Варна

05-02-2014, 18:06

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Запорираха сметките на общината за 2 милиона дълг

Областният управител Иван Великов отговаря на кмета за скандалните дела, донесли на общината близо 3 млн. лева загуби

Ден след като кметът на Варна Иван Портних атакува бившата администрация на общината за това, че е платила над 1 млн. лева на новите собственици на сградата, в която се помещава ЦДГ "Теменужка", отговор по темата разпространи областният управител Иван Великов в качеството си на шеф на правната дирекция в последните 5 години от управлението на Кирил Йорданов. 

"Твърденията на варненския кмет Иван Портних, че общината не е обжалвала високите адвокатски хонорари по делото за детска градина „Теменужка“ не отговарят на истината. Хонорарите са обжалвани до последна инстанция, но в крайна сметка съдът ги е постановил в този им размер", пише Великов и продължава:

"Кметът недоумява защо предишното управление на общината не е сключило договор за наем със собствениците на имота на улица „Шейново“, в който се помещава общинската детска градина. Не по-малко недоумение обаче буди фактът, че вече шести месец новото управление на общината продължава да не сключва договор.
Дали това е елемент от предизборното обещание на Иван Портних, че в рамките на шест месеца ще реши проблема с недостига на места в детските градини?"

На финала на изявлението си той твърди: "В казуса с имота на улица „Шейново“ има един факт, който е твърде смущаващ. До 2007 г. сградата е собственост на общината. В края на същата година на първа инстанция Варненският окръжен съд го връща на лицата, които имат реституционни претенции. Големият въпрос е защо общината не обжалва това решение и в крайна сметка то влиза в сила? Така общината губи имот в центъра на града за милиони. Ръководител на правната дирекция в общината по това време е г-жа Валентина Софрониева, която понастоящем е общински съветник от ГЕРБ и председател на Комисията по собственост и стопанство. Призовката по въпросното дело е получена в общината в последните работни дни на 2007 г. , като г-жа Софрониева твърди, че я разпределила на юристконсулта г-жа Глория Недялкова. Г-жа Недялкова от своя страна заявява, че не е получила въпросната призовка. Вследствие на това г-жа Глория Недялкова е уволнена дисциплинарно. По случая е заведено следствено дело, което, странно защо, все още не е приключило".
Бях временно изпълняващ длъжността шеф на правната дирекция в Общината за около 2 месеца и никога не ми е възлагано това дело. То е било разпределено на друг колега по-рано, каза за varna.utre.bg Валентина Софрониева. По това време - в края на 2007-ма с юридическите дела на Общината вече се е занимавал Антон Жожев - първо на граждански договор като консултант, докато приключи отношенията си с адвокатската колегия, а след това като зам.-кмет по юридическите въпроси, установи проверка на varna.utre.bg. За това, че именно той е водел всички разговори около делото, по което общината е платила през 2008-а 1,02 млн. лева за наемите на детската градина, потвърдиха и от фирмата-собственик "БГ маркет". "Докато аз бях временно шеф на правната дирекция, пристигна единствено призовката по делото и тя беше връчена на Глория Недялкова, тъй като то вече беше разпределено на нея. Тя се подписа за това, че я е получила", коментира Валентина Софрониева. По-късно Недялкова наистина е уволнена дисциплинарно и дори се наложило колегите й да я издирват, тъй като дълго не се появявала на работа, а се оказало, че не живее на адреса, който била посочила.