Партиите елиминират влиянието на гражданите върху изборния процес

Новините

05-02-2014, 07:07

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

БСП, ДПС и "Атака" зачеркнаха електронното и мажоритарното гласуване и направиха невъзможно преподреждането на листите

БСП, ДПС и "Атака" ще сведат до минимум почти всички възможности на гражданите да влияят пряко върху изборния процес, да се месят в изборните листи и да получат по-добро представителство в Народното събрание. Текстовете в новия Изборен кодекс, гласувани вчера от временната комисия за кодекса на второ четене, го доказаха на практика. Трите партии зачеркнаха възможността за електронно, мажоритарно и задължително гласуване. ДПС дори внесе предложение, което напълно ще обезсмисли преференцията, която позволява да се разместват кандидатите в една листа.

Шефът на комисията Мая Манолова обяви, че "Коалиция за България" е против електронното гласуване, защото вотът от компютър извън секцията не гарантира тайната на избора. "Ние също считаме, че тайната на вота е конституционно изискване. Софтуерни атаки могат да саботират гласуването", присъединиха се от ДПС. След тях и депутатите на Волен Сидеров допълниха, че електронното гласуване е сигурен начин да се контролира вотът на избирателите.

Категорично бе отхвърлено и предложението на ГЕРБ част от народните представители да се избират мажоритарно. А партията на Ахмед Доган "изненада" с искане за преференциалното гласуване за депутати, което напълно го обезсмисля. Според първия вариант на предложението, когато броят на бюлетините без отбелязани предпочитания е по-голям от броя на валидните предпочитания, се запазва подредбата в листата. Вторият вариант гласи, че когато броят на бюлетините без отбелязани предпочитания е по-голям от броя на валидните предпочитания за съответните кандидати, те се считат за предпочитания за първия кандидат в листата. На практика това означава, че ако за една партия са пуснати 100 бюлетини и в само 30 от тях са отбелязани преференции, подредбата на листата се запазва. Че ДПС няма да допусне преподреждане на листите, се разбра още по време на първото гласуване на кодекса в пленарната зала. "Не може 90% от гласоподавателите да са съгласни с партийната подредба и 10% да са несъгласни и аз да мина от последно на първо място", обяви тогава депутатът Мустафа Карадайъ. Любопитна подробност е, че ДПС подкрепи искането на БСП районните кметове да се избират именно с аргумента, че защитава идеята за мажоритарен вот.

За да не се получи конфуз при гласуването на второ четене, партиите са си осигурили допълнителна защита. Дори предложенията на ДПС да не бъдат приети, в кодекса е записано, че прагът за разместване на кандидатите е 7%. Според експерти праг над 5% на практика обезсмисля преференцията. Комисията на Мая Манолова отказа да се съобрази с предложението на обществения съвет към органа, прието с 2/3 от гласовете, всеки избирател да бъде длъжен да отбележи предпочитан от него претендент в партийната листа. При т.нар. задължителни преференции няма праг за разместване на листата, което означава, че те ще се пренаредят според броя на предпочитанията, събрани от всеки участник в листата. Още тогава обаче депутати коментираха, че задължителната преференция едва ли ще стане факт. Този тип преференция не се подкрепя от нито една от парламентарните партии. Зам.-шефът на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева вече коментира, че задължителна преференция с нулев праг ще удължи много процеса на броенето на бюлетините и отчитането на резултатите. 

Бе отхвърлено и предложението на ГЕРБ за задължително гласуване с аргумента, че то е в нарушение на конституцията.

Бурни дебати на продължилото повече от 5 часа заседание вчера имаше и по въпроса за уседналостта. Заради този спор чл. 3 от проекта не бе приет в нито един от предложените варианти. Той се отнася до принципите, по които се провеждат изборите, и описва кои граждани имат право да избират и да бъдат избирани. ГЕРБ обаче иска да се запише, че вотът е задължителен, а системата - смесена, т.е. има и мажоритарен елемент, а ДПС настоява да отпаднат условията за уседналост. "Атака" пък предложи да се забрани на хора с двойно гражданство да се кандидатират и да гласуват на всички видове избори. В крайна сметка всички предложения, както и текстът на вносителя, не бяха приети. Окончателното гласуване предстои в пленарната зала.

-------БЕЗ УСПЕХ---

ДПС не успя да прокара идеята си на изборите за Европарламент да има секции и в държави извън Евросъюза. В момента това е забранено, с което се елиминират най-вече избирателите на движението в Турция. С консенсус бе прието разкриването на секции в чужбина да става по-лесно - по предложение на посланиците и там, където през последните пет години на избори са гласували поне 100 души.