Мъж отива в затвора заради котка

Животът

04-02-2014, 18:27

Снимка:

Stringer/AFP/Getty Images

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Качил видео на издевателствата във Фейсбук

Година ще прекара зад решетките млад мъж, обвинен в жестокост към животните.Миналата седмица французинът Фарид Гилас качил в профила си видео, на което е заснел как блъска коте в стената на апартамента си. Видеото предизвиква вълна от възмущение и споделяния, което накарало властите във Франция да предприемат мерки по ареста му.

Гилас побързал да свали видеото от стената си, но било късно - стотици потребители вече били копирали данните за профила, адреса телефона и името му и създали множество страници, призоваващи за ареста на 24-годишния младеж. Полицията го задържала по-малко от 24 часа след качването на видеоклипа.

В понеделник, когато се е гледало делото в Марсилия, над 200 активисти, придружени от около 20 кучета, се събрали пред сградата на съда в очакване на присъдата. Междувременно петиция, призоваваща за строго наказание за мъчителя, набрала повече от 40 000 подписа само за няколкото дни след случката. Според действащия във Франция закон, по обвинението "Акт на жестокост срещу диви и питомни животни" може да се получи присъда до две години затвор и глоба от 30 000 евро.

Според статия на Metro News Фарид Гилас не могъл да даде обяснение какво го е накарало да прибегне до това издевателство. След като видеото е показано в съда, обвиняемият се е извинил за действията си.
5-месечното коте Оскар е със счупена лапичка и вътрешни поражение и в момента е под грижите на ветеринар.