Програмата на правителството обрича магистрала „Хемус”

Ако се съди по планираните от правителството средства за следващия програмен период, Варна трябва да спре да работи, заяви за радио "Фокус" народният представител от ПП ГЕРБ, Лиляна Павлова. Тя посочи, че това е видно и от отчета на настоящото правителство за шестмесечието. "На 72-ра страница има програма за Северозападна България, от която излиза, че ще се строи магистрала "Хемус". Като вникнеш в детайлите, обаче става ясно, че управляващите всъщност обричат тази кауза - до 2020 г. е предвидено единствено изграждането на участъка от Ябланица до пътния възел за Ловеч и Плевен и то само ако има европейско финансиране. Гръмките заглавия са едно, а дребния шрифт отдолу – съвсем друго", изтъкна Павлова.

Народният представител коментира и индикативното разпределение на средствата за новия програмен период 2014 - 2020 година. "Вече стана ясно, че с договарянето ще се закъснее по принцип, а с програмата за региони в растеж, която основно финансира общините, ще се забавим дори повече, тъй като още се преговаря дали бенефициентите да са 67 града", подчерта Лиляна Павлова. По думите й съмненията за нулева 2014 г. са се потвърдили. "Ако до края на тази година обаче има преговори, тепърва през 2015 г. ще се сключват договори и ще се провеждат търгове, така че строителство няма да има", обобщи Павлова. Тя изрази силно притеснение и по повод индикативното разпределение на средствата между отделните приоритетни оси и общини. "За Варна излиза например, че за следващите 7 години (2014-2020), градът може да получи общо от 50 до 70 милиона евро за всичко, свързано с градско развитие и среда", изтъкна народният представител. По думите й, това означава, че Варна, а и другите големи градове трябва да спрат да работят.

"Частният сектор ще поеме последиците от неумелото управление на това правителство, което загробва бизнеса", категорична бе Павлова. Тя даде пример със сектор енергетика, където по думите й, бизнесът носи на плещите си бремето на изкуствено понижената цена,а освен това, няма разплащане към него и липсват инвестиции. По сега направените разчети и освобождаването на работници, според Павлова, правителството не само няма да спази обещанието си за нови 250 000 работни места, а по-скоро с действията си предизвиква ръст на безработицата.