Сдружение алармира МЗ за вредата от маргарина и палмовото масло

Животът

02-02-2014, 13:34

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Искат дебат за забрана на хидрогенираните мазнини

Сдружение "Зелени инициативи" вярва, че е дошъл моментът у нас да започнат дебати за забрана на употребата на хидрогенираните масла, които са в основата на маргарина, сладкарската сметана, палмовото масло и куп други масови хранителни изделия.

Това заявяват в отворено писмо, адресирано до Министерството на здравеопазването и Българската агенция по безопасност на храните от сдружението.

Неотдавна американската Държавна агенция за храните и лекарствата (FDA) обяви хидрогенираните масла за вредни за здравето и наложи забрана за използването им, пишат те. Според FDA тези мазнини причиняват диабет, мозъчни инсулти, инфаркти, деменция, влошават качеството на майчината кърма, исхемична болест на сърцето, затлъстяване, атеросклероза и други заболявания.

Трансмазнините са в основата на маргарина, палмово масло и растителната сладкарска сметана. Това са продукти, които у нас масово се използват за производството на бисквити, вафли и други подобни тестени изделия. Всеизвестно е, че маргаринът и растителната сладкарска сметана също така са основен компонент при производството на торти, сладоледи и тестени изделия от бутер тесто.

Хидрогенираните мазнини са и заместител на какаовото масло в шоколадовите изделия. Казаното до тук е само върха на айсберга защото тези мазнини влизат в производството на стотици храни и полуфабрикати! По-интересен е фактът, че не е ясно какво е влаганото количество на трансмазнини в българските хранителни продукти, допълват от „Зелени инициативи".

България е на челните позиции в Европейския съюз по сърдечно-съдови заболявания, пишат още от сдружението и апелират към Агенцията по безопасност на храните, Министерството на здравеопазване и другите държавни органи, имащи отношение към здравето на хората и качеството на храните, които българските граждани консумират, да инициират обществени дебати за забрана на употребата на хидрогенираните мазнини в хранителната индустрия./News.bg/