Варна: Кой крал - крал, всичко е точно

Мисия Варна

31-01-2014, 18:25

Снимка:

в. Труд

Автор:

Пламен Енев/в. "Труд"

Всичко от Автора

Според бившия кмет Кирил Йорданов всичко е наред

"Това е невъзможно!" Така реагира бившият варненски кмет Кирил Йорданов на новината, че Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е констатирала десетки нарушения при одита на общината за периода 2009-2012 г. Изводът е, че под ръководството на Йорданов са похарчени внушителните 64 млн. лева, без да бъдат обявявани задължителните процедури по Закона за обществените поръчки, пише вестник Труд. 

Там, където са проведени поръчки, пък са установени много нарушения, показва одитът, който разбива на пух и прах два от митовете за управлението на Йорданов, който стоя в кметското кресло 13 години (1999-2013 г.). Единият е за "уникалната" социална програма на общината, а другият е за "новаторството" в публично-частните партньорства, които бившият кмет нееднократно е изтъквал.

Зад това обобщение стоят 303 страници с конкретни данни за нарушения, които е невъзможно да се опишат в един вестникарски материал. Ясно обаче се очертават технологиите на прахосването. Единият начин е замяна на общински имоти срещу строителство на някакъв обект за обществено ползване. В повечето случаи от социалната програма на общината.
Йорданов редовно е искал от общинския съвет да бъде упълномощен да извърши всички действия по "бартера" и той да организира конкурса за търсене на инвеститор. Нормалният ред в такива случаи е първо общинският имот да бъде продаден, което може да направи само съветът, и второ - да бъдат обявени обществени поръчки за строителство и обзавеждане. Обединяването на двете действия в конкурс за публично-частно партньорство е нарушение, което противоречи на няколко закона.

Един от драстичните примери за тази практика е детската градина "Морски свят" в кв. "Аспарухово". По предложение на Йорданов 6 дка общински терен, оценени на 2 310 000 лв. без ДДС, са предложени в замяна на строежа и обзавеждането на забавачка.
Партньорът не трябва да губи време и пари в проектиране, защото използва готов проект. Конкурсът е с такива условия, че се явява само една фирма - "Спедстрой".

През март 2009 г. е сключен договор, а две седмици по-късно общинският терен е заведен в Агенцията по вписвания с данъчна оценка от 260 000 лв. Три месеца по-късно "Спедстрой" продава 6-те декара за 2,2 млн. евро, а едва в края на октомври е открита строителната площадка за яслите.
Тоест 4 месеца преди да започне строителството на градината, изпълнителят реализира печалба от над 2 млн. лв., ако се приеме, че действително са изразходвани 2,3 млн. лв. за строежа. За това може само да се гадае, защото липсва документиран контрол на строителството от страна на общината.

Не е весело с "Весела"

От доклада на АДФИ лъсва и практиката на общината да избира изпълнители на обществени поръчки, чиито оферти са очевидно неизпълними. Волно или неволно след това контролът по строителството на обектите е почти нулев и всички действия са в полза на изпълнителя. Три от примерите за такива нарушения са свързани с фирмата "Весела", като единият е, меко казано, парадоксален.

Дружеството печели поръчка за проектиране и изграждане на преместваем обект в горска територия, който трябва да се превърне в образователен център за деца. Офертата действително е уникална - срок за изпълнение 45 дни и гаранция за качество 21 години.
Предложението на "Весела" е предпочетено, въпреки че по шест от осемте критерия фирмата предлага 12 пъти по-високи стойности от най-ниската оферта на другите кандидати.Това, което следва, може да бъде сценарий за комедия на абсурда. В деня на първата копка фирмата предава протокол за извършено строителство за 177 000 лв., който е бил приет безусловно от общинските чиновници. Девет месеца по-късно центърът още не е завършен.
Вместо общината да предяви неустойка, както е по договор, тя решава да приеме обекта, все едно всичко е наред. За капак вместо едноетажна дървена конструкция от 320 кв. м е построена монолитна постройка с бетон. Сградата е на терасиран склон, без подпорни стени и дренаж, заради което част от нея е пълна с кал и камъни.

Постройката няма как да получи разрешение за въвеждане в експлоатация, тъй като вече е от категория, която е забранена за строителство в горски фонд. Към днешна дата всичко там е разграбено и порутено. Общината не е превеждала суми по договора с "Весела", но по всичко личи, че ще го направи. Фирмата е спечелила на две инстанции дела срещу местната власт, с които си търси 700 000 лв. за липсващата вече сграда.

Фантастични любимци

Въпреки всичко това "Весела" си остава любима фирма на общината. На компанията е възложен ремонт на социален учебно-професионален център, а парите този път са от европейските фондове. "Весела" отново печели с очевидно неизпълнимо предложение - срок за завършване 2 месеца и гаранция за качество 70 години.Заради това Агенцията за обществени поръчки съветва общината да прекрати процедурата, но общинската комисия не се съобразява и прави класиране, което "Весела" оглавява.

Зам.-кметът Венелин Жечев прекратява процедурата, но без да конкретизира на какви основания. Спечелилата фирма обжалва пред КЗК и съда и печели. На 25 октомври 2010 г. Кирил Йорданов подписва договора за ремонта. Естествено, "Весела" не може да изпълни ремонта в двумесечен срок и на 10 декември иска "спиране на часовника" заради метеорологичните условия.
Отговорът на управляващия орган към оперативната програма се бави, но това не пречи на общината да приеме обекта, все едно е завършен. 20 дни по-късно идва разрешението за удължаване на срока. Тогава се прави втора приемателна комисия, която за втори път одобрява обекта.
Това означава, че са съставяни документи с невярно съдържание като фактури, протоколи и други, констатира АДФИ. В крайна сметка обектът се оказва незавършен и общината е принудена да плати над 300 хил. лв. за допълнителни дейности.

Равносметката по този случай още не е направена, защото Европейската комисия е започнала процедура, която може да завърши със санкция в размер на 25% от стойността на проекта за 6 млн. лв. Управителят на "Весела" инж. Тихомир Димитров заяви пред "Труд", че фирмата е изпълнявала стриктно възложените дейности, но през цялото време ръководството на общината създавало пречки.

“Печелили сме обществени поръчки, защото сме предлагали най-добрите условия, но после ни бавеха във всяко отношение”, каза Димитров. На въпрос каква е логиката общината да пречи на собствените си проекти, шефът на строителната фирма отговори с въпрос: “А вие как мислите?” Попитан директно дали са му искани пари, за да работи по общински проекти, Димитров пак отговори с въпрос: “Според вас дали са ми искали пари?” Управителят на компанията добави, че има да получава средства от общината за 5 обекта. Димитров твърди, че инспекторите на АДФИ нямат компетенцията да проверяват строителни книжа и техническата документация и защити общинските чиновници, които са изготвяли приемо-предавателните протоколи.

Малка зимна приказка

Една от основните критики на варненци към Кирил Йорданов беше, че при всеки сняг в града наставаше организационен хаос. През 2009 г. бившият кмет реши да проведе обществена поръчка за зимно поддържане, която да обхваща три сезона, за да не се прави всяка година. Градът бе райониран и поверен на “Хидрострой”, “Инжстрой-инженеринг” и “Зебра Стимекс”, които заедно усвоиха за този период 8,5 млн. лв. само за зимно поддържане.
Според АДФИ тази процедура е проведена в нарушение на Закона за обществените поръчки, защото не са определени критерии за подбор.
Освен това цените за едни и същи материали на различните фирми се различават драстично, за което общината не е поискала обяснение. На изпълнителите на договорите е възложено аварийно възстановяване на уличната мрежа, без за това да е проведена отделна обществена поръчка, констатират още финансовите инспектори.Това е един от малкото случаи, в които АДФИ налага административно наказание на Кирил Йорданов.

И какво от това?

В масовия случай нарушенията са констатирани, но акт не е съставен заради изтичането на давностни или преклузивни срокове. АДФИ неколкократно забелязва индикатори за възможна измама, но не прави нищо. Обяснението - агенцията не може да каже дали тези нарушения са извършвани умишлено с цел облагодетелстване, или са плод на некадърност.
Кулминацията на недоволството срещу управлението на Кирил Йорданов бе през миналата зима, когато най-масовите протести не бяха срещу цените на тока, а срещу кмета. В крайна сметка той си подаде оставката, защото политическото доверие бе свалено от него, а не заради злоупотреби.
А дали е имало такива, може да докаже единствено окръжната прокуратура, която не е образувала нито едно наказателно производство срещу ръководството на общината през годините, докато Йорданов управляваше Варна. Една от причините беше, че или не се подаваха сигнали, или спорните решения бяха взети от колективен орган - общинския съвет.
Сегашният кмет Иван Портних (ГЕРБ) обаче е категоричен, че ще сезира държавното обвинение най-малкото защото на него ще му се наложи да плаща за нарушенията на предшественика си.

В момента общинските юристи проучват в детайли доклада на АДФИ, за да решат колко точно сигнала да подадат. А през това време Йорданов се разхожда усмихнат из Варна, занимава се с проблемите на емигранти и категорично отрича всичко с думите: “Винаги съм спазвал закона!”