Сега е моментът за апартамента

Парите

31-01-2014, 14:31

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Във Варна и Бургас броят на сделките с недвижими имоти нарасна с около 13-14%

Сега е моментът за апартамента, както беше модерно да се казва по времето преди 1989 г. Това стана ясно от данните представени на днешната пресконференция на компанията за недвижими имоти Адрес.

Все по-достъпни стават жилищните имоти за българите. Недвижими имоти, базирани на показатели като цена на кв.м, средна работна заплата и лихви по ипотечните кредити.

Според данните на компанията в момента месечната вноска по кредит за средно жилище в страната с площ от 60 кв.м се равнява на около 49% или половин средна работна заплата. В началото на 2013 година месечната вноска се е покривала от около 55% от средното за страната възнаграждение. Справка на тези показатели за периода преди 2009 година (2000-2009 г.) сочи, че месечната вноска в малка или голяма степен е надвишавала средната работна заплата на българите.

"Жилищните имоти не са били по-достъпни от 10 години насам", коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на Адрес. Около 9% е ръстът в броя на сключените сделки за жилищни имоти в страната през 2013 г. в сравнение с предходната 2012 г. В София покачването е с около 10%, а активността в двата големи морски града Варна и Бургас нарасна с около 13-14%. В Пловдив се забелязва с около 15% по-голям брой сделки спрямо предходната година”, допълва Павлов.

Обстоятелствата на жилищния пазар в момента разкриват сериозен потенциал за изграждане на ново строителство. За да се случи това обаче е необходимо българите да се почувстват достатъчно финансово стабилни. И към момента има сериозен интерес към нови, качествени имоти, с добро разположение и комуникативна локация. Няма достатъчна наличност на този тип жилища и е въпрос на време те да бъдат изградени.

По данни на Адрес има раздвижване и на пазара на бизнес имоти. Там цените са стабилизирани и това прави всички участници по-смели в действията им. Наблюдава се възраждане на малките бизнес сгради, а все по-голяма популярност набират магазините за специализирани стоки, продукти, произведени във ферми, биопродукти, здравословни храни, пекарни и други. Раздвижване има и по отношение на някои магазинни вериги, които търсят позиции в по-крайните квартали на столицата.

Стабилен е и пазарът на наеми през 2013 година. Средната стойност на най-търсеното жилище е около 300 лева. Този сегмент до известна степен беше раздвижен и от бежанската вълна през изминалата година. По-голямата част от бежанците бяха сирийски граждани, които могат да се разделят на две групи – младежи в група от 2-ма или 3-ма, които търсят работа и пребиваване в страната и търсят имоти от нисък клас. Другата група – семейства с деца, се насочват към по-големи жилища. Влиянието на бежанците на наемния пазар беше временно, тъй като по-голямата част от тях не разполагаха със средства за дългосрочно живеене под наем.