Спират строежите до Камчия засега

Съдът спря застрояването на Камчийски пясъци

Върховният административен съд спря застрояването на крайморската местност Камчийски пясъци засега, съобщава на страниците си вестник "Труд".

Петчленен състав на съда остави в сила решение на бившия екоминистър Нона Караджова, с което се спира прилагането на плановете за застрояване край най-дългия плаж у нас. То беше атакувано от собствениците на имоти в Камчийски пясъци - фирмите “Бета форест”, “Мирта инженеринг”, “Рийс Интернешънъл”, “Мет ритейл истейт”.

Решението на магистратите е окончателно, но не разрешава финално казуса “Камчийски пясъци”. Инвестиционните намерения се спират, докато бъде направена оценка на съответствието им с екомрежата НАТУРА 2000, в която попадат.

Делото започна през 2012 г., когато четирите фирми обжалваха решението на Нона Караджова да се спре прилагането на плановете за застрояване на Камчийски пясъци, издадени от община Долни Чифлик. Причината е, че те са влезли в сила, без да има задължителната по закон оценка за съвместимост с НАТУРА. Според съда процедурата трябва да бъде измината, защото строителството в района може да доведе до значително увреждане на защитените зони.

Заповедта на екоминистъра за спиране на строителството до извършване на оценка за съвместимост обаче е с максимална продължителност 2 години. Този срок изтича през август тази година и не може да бъде удължен с нов акт на екоминистъра. Затова е важно сегашното ръководство на екоминистерството да издаде заповед за обявяване на Камчийски пясъци за зона от НАТУРА. В документа трябва да се разпишат позволените и забранените дейности в района и така да се спре окончателно застрояването на териториите около устието на река Камчия.

Всъщност допреди 7 години Камчийски пясъци беше със статут на защитена местност и строителството беше забранено. Защитата обаче беше свалена по искане на една от фирмите със земи там. Четирите компании се сдобиха с някога държавните имоти край Камчия през 2006 г. Получиха ги, след като държавата ги замени за ниви край Видин.