Морското предложи терен за многоетажен паркинг

Мисия Варна

30-01-2014, 16:35

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Той ще обслужва басейн, спортни площадки и разхождащите се в Морската градина

Община Варна да построи многоетажен паркинг на територията на Висшето военноморско училище "Н.Й.Вапцаров", предложи днес началникът на учебното заведение кап. I ранг Боян Медникаров. Съвместният проект, предложен от училището е за модернизация на покрития плувен басейн и спортните игрища на територията на ВУЗ-а. Те ще бъдат отворени за ползване от граждани.

Към спортния комплекс ще бъде изграден многоетажен паркинг, който ще се използва от желаещите да спортуват, но ще бъде и радикално решение на проблема с колите в Морската градина.

Според заместник кмета на община Варна Пейчо Пейчев, проектът е изключително интересен и след като бъдат уточнени техническите и финансовите му параметри, той може да бъде заложен в бъдещ бюджет на Варна, както и с него да се кандидатства по европейски програми.

Предложението на кап. Медникаров беше направено по време на среща на ръководството на община Варна с ректорите на варненските ВУЗ-ве.

Според началника на Военноморското училище негови възпитаници са готови да участва като доброволци и да помогнат на общината при организацията на регатата "Тол Шипс".

Готово е споразумение между ВВМУ "Н.Й.Вапцаров" и Морската гимназия във Варна, според което средното училище се асоциира към висшето и обучението в гимназията ще бъде пряко свързано с програмите и базата на ВВМУ. В тази връзка ректорът поиска община Варна да помогне с терен в близост до Морската гимназия, върху който да бъде изградена практическа учебна база.

Съдействие за различни проекти поискаха и останалите варненски университети. Цял списък с предложения за сътрудничество представи Варненският свободен университет. От там предлагат например да използват връзките си с Технологичния институт на университет в Ковънтри за трансфер на добри практики в областта на сметосъбирането и снегопочистването.

Частният ВУЗ предложи още общината да избира сред най-добрите му студенти за работа в различните дирекции, а също и да направи съвместна магистърска програма "Държавно управление и местно самоуправление"