Левицата и десницата трябва заедно да реформират държавата

Новините

30-01-2014, 06:53

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Българските богаташи не са холандски богаташи, техният културен ген е "Андрешко", смята политологът проф. Тодор Танев

Проф. Тодор Танев е преподавател по политология. Той е и член на гражданския съвет на Реформаторския блок.

  

- Проф. Танев, безспорно е, че за формация като Реформаторския блок има ниша - и политическа, и чисто електорална. Смятате ли, че към този момент блокът успява да се възползва максимално ефективно от тази ниша?

- Отговорът е "не". Блокът дори още не е тръгнал да го прави. Цялата информация за блока към момента се дава от, меко казано, недоброжелатели. Това са стегнати от правителството държавни медии, медии, свързани с г-н Делян Пеевски и т.н. Нито една от тях няма основание да пуска истината. Всички те тиражират мистика. В края на декември блокът се конституира чрез подписаното споразумение между партиите. Оттук нататък е важно дали и как ще успее да представи своята идея за радикална реформа на политиката в страната, която е задушена от статуквото. Реформата, която трябва да се направи, е толкова мащабна, че не е по силите на една партия или дори на един от двата полюса - примерно цялото ляво, или цялото дясно. Трябва и десни, и леви, и центристики партии да се обединят около няколко теми. 24 години несбъдващ се умишлено преход не може да бъде лесно премахнат.

- Да разбираме, че, ако блокът наистина има амбиция да реформира нещо, трябва да търси диалог не само с ГЕРБ, но и с БСП и ДПС, поне по някои теми.

- Диалогът и съгласието по отношение на реформата трябва да се търси навсякъде. И ако поради тази причина блокът се обвинява, че е еклектичен и се правят намеци за недопустимо съглашателство, това означава, че авторите на тези изказвания защитават статуквото. И извличат изгода от него.

- Какво точно имате предвид под реформа?

- Реформата трябва да наметне върху себе си мантията на общественото съгласие между различни хора. Не казвам "консенсус". Въпросът за бъдещето на България не е въпрос за налагане на един или друг модел от една или друга партия. Трябва да създадем държава на доброто управление, а не държавата на партиите, както е сега. Тази държава трябва да обедини три сектора - политическия, гражданския и частния сектор, или бизнеса. Тези три сектора трябва да правят конкретни политики. В момента всички гласуваме за някакви партии и те командват държавата от техните централи скрито от обществеността. Никой не контролира този процес и не участва в него. Ние предлагаме за всяка отделна политика да участват трите сектора. Да има представители на министерствата, на различни граждански организации. В момента тези организации са само накрая на процеса, те са потърпевши от политиката, не участват в нейното създаване. Подобен модел работи в Германия, там съществува т.нар. социално партньорство. Събират се представители на държавата, работодатели и работници, решават какво да се прави и после го изпълняват, след като са постигнали съгласие. Това е модел, който почива не върху властта, а върху съгласието. Това е политическият модел на XXI в., който много добре работи там, където вече съществува. Рано или късно той ще дойде и в България. Просто Реформаторският блок трябва да бъде катализатор на този процес. В този модел трябва да участват и представители на бизнеса.

- Подобни модели като че ли вече има у нас в някои сектори?

- Не, няма. Стига се само до обществени съвети, които са казионни. И са извикани само за да легализират това, което е измислила партийната централа. Конкурентите на блока, за които нашите идеи са заплаха, поне засега бягат от диалог и сътрудничество.

- Но нали точно тези конкуренти трябва да ги убедите по някакъв начин да подкрепят реформата. Реалистично ли е да тръгне диалог?

- В някои отношения не може да не тръгне. Това става крачка по крачка. Може би ще започне трудно, но после ще ускори темпото. Проблемът е, че кратковременната политическа задача е разрушителна. Трябва да се премахне един модел, който се представлява от настоящото правителство. Имаме данни, че то провежда скрити действия, които не са в интерес на българската нация. В ключови министерства мина метла, а икономиката ни почива върху вземане на външни и вътрешни заеми. Когато правителството на няколко месеца взема по един милиард заеми, не знам кой после ще ги плаща. Да не говорим за позорното увиване и гънене около интересите на Русия.

- Предстоят европейски избори, които ще са първото изпитание за блока. Упорито се говори, че листата ще се води от Меглена Кунева. Аргументът е, че тя е познато лице в ЕС и ще е полезна за България там. От друга страна обаче, тя беше министър в правителството на тройната коалиция с премиер лидера на БСП Сергей Станишев. Не би ли било водачеството на Кунева противоречиво послание към обществото?

- Кой ви е казал, че Реформаторският блок е непременно дясна организация? Това е съюз между партии, в който ще има и ляво, и дясно, и центристко. Ние дори сме готови да помогнем за създаването на ново цивилизовано ляво някой ден. И определено нямам предвид АБВ на Георги Първанов. Ние не сме десни фанатици. Кунева безспорно е най-изтъкнатият ни политик в Европа. Нямаме друг.

- Добре, да се абстрахираме от противопоставянето между лявото и дясното. Но тройната коалиция, в чието правителство Кунева беше министър, е символ на онова, което вие днес имате амбиция да реформирате.

- В това правителство Меглена Кунева беше представител на България в ЕС. Тези, които са против Кунева, моля да посочат толкова квалифициран човек като нея по европейските теми. Държа да отбележа обаче, че все още не е решено кой ще води листата, дори правилата за номиниране не са изготвени.

- Според вас колко време ще се задържи на власт настоящото правителство?

- Със сигурност ще има известни рокади. Моментът все още не е назрял. Първото, което ще наложи такива рокади, ще е са проблемите, които се очертават в икономическата сфера.

- Управляващите обаче твърдят, че има оживление в икономиката.

- Да, има такива явления на базата на взетите заеми. Ако аз взема достатъчно големи заеми, мога да се представя в значително по-друга светлина, отколкото ме виждате в този актуален момент. Малкият и средният бизнес в момента не работят. Банките продължават да бъдат корпоративно организирани. Икономическият климат не се е променил.

Социалистическата партия винаги е разчитала на това - да вземе колкото е възможно повече заеми, колкото е възможно по-дълго да сърфира върху проблемите, след което да избяга от отговорността. Десните партии създават, а левите използват създаденото.

- В България важи ли това класическо разделение между лявото и дясното? Известно е, че най-големите богаташи у нас са в ръководството на БСП или гравитират около него.

- Да, но те не са холандски богаташи, а български богаташи. Техният културен ген е "Андрешко". Те не са производителни единици. Тяхната политическа култура се състои в заговор против можещите и знаещите. Този манталитет не се е променил и сега, когато ни управлява тяхното следващо поколение. Това е една зла клика, която знае само едно - власт, власт и власт.