"Южен поток транспорт" подписва договори за доставка на тръби

Новините

29-01-2014, 16:19

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Първите тръби ще бъдат доставени в складовете на българска територия през лятото на 2014 година

"Южен поток транспорт" сключи договор с три производителя за доставката на над 75 000 стоманени тръби, необходими за полагането на първия тръбопровод от морския участък на "Южен поток". "Юропайп" от Германия ще достави 50% от тръбите, ОМК от Русия – 35%, а Ижорският завод за тръби "Северстал" от Русия ще доставя останалите 15%. Договорите на обща стойност около 1 милиард евро бяха официално подписани в централата на "Южен поток транспорт" в Амстердам.
Морският газопровод "Южен поток" ще се състои от четири успоредни тръбопровода по 931 километра, с диаметър 32 инча (около 813 mm) и стоманени стени с дебелина 39 мм. Договорите са за производството на около 75 000 стоманени тръби, всяка дълга по 12 метра, предназначени за първия от четирите тръбопровода. Търгът за втория тръбопровод е все още в процес на провеждане, като планът е договорите да бъдат подписани през първото тримесечие на тази година.
Производството ще започне веднага след подписване на договорите. Първите тръби ще бъдат доставени в складовете на българска територия през лятото на 2014 година. Преди да напусне фабриката, всяка тръба ще се тества с вода под високо налягане, за да се потвърди нейното качество, че е достатъчно качествен за употреба в морския тръбопровод.
Строителството на газопровода ще започне от сушата през лятото на 2014 година. След доставката и складирането на тръбите по черноморското крайбрежие, строителството в морски води ще започне през есента на 2014 година. Експлоатацията на първия от четирите тръбопровода трябва да започне до края на 2015 година.
Морският газопровод “Южен поток” през Черно море е подводната част от газопреносната система “Южен поток”, която ще увеличи сигурността на доставките на природен газ от Русия за Централна и Югоизточна Европа като създаде ново трасе за пренос и осигури допълнителен транспортен капацитет. Проектът ще допринесе за енергийната сигурност на Европа по един безопасен, надежден и отговорен към околната среда начин и ще помогне на страните-членки на Европейския съюз да постигнат целите си за намаляване на емисиите въглероден двуокис.
Морският газопровод “Южен поток” ще е с дължина 931 км. Той ще свърже потребителите от Европейския съюз с най-големите запаси от природен газ в света – тези в Русия. Газопроводът започва от руския черноморски бряг в района на Анапа, пресича турската изключителна икономическа зона в Черно море и достига българския бряг близо до Варна. Планира се търговската експлоатация на газопровода да започне в края на 2015 г. Когато бъде напълно изграден, морският газопровод „Южен поток“ ще се състои от 4 тръбопровода и ще достигне годишен капацитет от 63 милиарда кубични метра природен газ.
“Южен поток транспорт” е международно смесено предприятие, създадено за планирането, строителството и последващата експлоатация на морския газопровод през Черно море.