Паркът на Златни пясъци навършва 71 години

Туризъм

29-01-2014, 10:23

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Възстановиха 80 хектара природни местообитания, подреждат изложба

Пътуваща фотоизложба на природни паркове в България гостува в Областния информационен център - Варна. Тя представя приключените дейности по проект "Опазване и възстановяване на 11 типа природни местообитания край реки и влажни зони в 10 защитени зони в българските гори, който се реализира по програмата за околна среда "LIFE +".     

Екоизложбата ще бъде открита на 3 февруари 2014 г. (понеделник) в 10 часа от ръководството на Природен парк "Златни пясъци", което ще отбележи по този начин и 71-та годишнина от създаването на парка. По този повод веднага след официалното откриване в ОИЦ ще се състои пресконференция на Дирекция на "Златни пясъци" и представители на екипа на  проекта.

Експозицията включва 12 фототабла със снимки и информация за природни паркове и извършените в тях дейности по опазване и възстановяване на природни местообитания по проекта. Той обхваща природните паркове Българка, Златни пясъци, Витоша, Врачански балкан, Рилски манастир, Ломовете, Сините камъни, Странджа, Шуменско плато. Те са и защитени зони от европейската екологична мрежа Натура 2000, за която Областният информационен център - Варна също ще информира през новия програмен период. В рамките на проекта са премахнати чужди и инвазивни видове и култури в природните паркове. Чрез засаждане на местни видове и храсти са възстановени 80 хектара природни местообитания и са почистени 97,5 хектара. Поставени са и специализирани съоръжения като огради, скари, мостчета, туристически кътове и информационни табели.

Проектът е пилотен и дава възможност за създаване, демонстрация и промотиране на добри практики за опазване и възстановяване на природни местообитания от Натура 2000 в страната. Той е  с продължителност 4 години (януари 2010 г. - юни 2014 г.) и е на стойност 1,236 милиона евро.

Изложбата може да бъде разгледана всеки делничен ден от 8.30 ч. до 17.30 ч. до 9 февруари, а входът е свободен.