Крадат имоти с е-шперц

Крими

29-01-2014, 06:05

Снимка:

в. Стандарт

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Бандити копират незаконно печати от архивите с електронен подпис

Кражбата на фирми, имоти и коли с помощта на фалшификация е едно от престъпленията у нас, които се доказват най-трудно. В същото време те оставят на улицата хиляди българи, измамени само за минути. Въпреки усилията на властите документните престъпления се разкриват най-трудно.

Нова вълна измами с помощта на електронен подпис залива страната, алармираха нотариуси и полицаи. Става дума за прехвърляне на фирми, имоти, коли и акции без знанието на собствениците им. Измамите стават с помощта на електронен подпис, който дава достъп на всеки негов притежател до масивите на Агенцията по вписванията и други институции. Така измамниците получават достъп до данните на собственици на фирми, подписите и печатите на нотариусите и начините за изповядване на сделките. Такъв случай бе регистриран в Плевен преди дни, където измамници успяха да отмъкнат фирмата на арендатор. Става дума за компанията "Агро-бел 2001" на бизнесмена Павел Стоименов, която има 20 млн. лв. оборот годишно. "По същата схема могат да откраднат не само фирмата, но и имота или колата на всеки българин.

По-голямата прозрачност, която има сега в държавата, вече започва да се ползва за користни цели. Може да се злоупотреби с информацията, до която гражданите имат свободен достъп", коментира за "Стандарт" вчера директорът на плевенската полиция Йордан Каменов по повод последната виртуална кражба на бизнес. Работата по случая следи лично главният комисар на МВР Светлозар Лазаров. Притесненията на полицаите са, че този вид измами вадят на дневен ред големи пробиви в нормативната уредба. "В търговския регистър излизат всички данни за фирмите, активите и пасивите, оборотите, годишните данъчни декларации. Оказа се, че въобще не са защитени тези данни, защото законите са такива", коментира още комисар Каменов. Досега разследването е показало, че сделката, която продава фирмата на Павел Стоименов на непознато лице, е извършена чрез фалшив подпис на нотариус и чрез подаване на документи за промяна в Агенцията по вписванията с електронен подпис. "С помощта на подписа лицето физически не се е явило пред служителите, а по електронен път са изпратени копия на документите", обясни разследващите.

В момента на"изповядването на сделката" пък нотариусът, чийто подпис седи там, е бил в чужбина. Още при разкриването на схемата председателят на Нотариалната камара Красимир Катранджиев бе сигурен, че в нея не участват негови колеги. Заради нова вълна измами обаче нотариусите искат да имат право да вписват сделки в Търговския регистър. Така те ще носят отговорността за прехвърлянията и с вписването ще потвърждават, че именно те са изповядали сделката, а не става дума за измама.

"От началото на годината два пъти бях сезиран за фалшив мой печат. Но в момента нямам какви действия да предприема, за да се защитя", коментира шефът на нотариусите. Според него данните, които се заявяват, би следвало да бъдат проверявани от служителите в Търговския регистър и Агенцията по вписванията. Тази проверка трябва да се извършва след една взаимна връзка между нотариусите и Агенцията по вписванията", смята Катранджиев. Адвокати също са на мнение, че законът трябва да се промени. Според тях изискването с една декларация и копия на документи да се извършва прехвърляне на дялове и фирми дава възможност на престъпници да се възползват и да крадат чужда собственост.

Според шефа на Агенцията по вписвания Венцислав Спирдонов пък единственият изход за предотвратяване на подобни фирмени кражби е SMS известяването на собствениците. Според него трябва да бъде решен и проблемът за връзката между системите на Агенцията по вписванията и на нотариусите.