Получателят на кокаиновите джетове пак поиска да излезе от ареста

Варненският апелативен съд му отказа

Николай Симеонов, разследван за контрабанда на близо 13 кг кокаин ще продължи да пребивава в ареста. Днес състав на Варненския апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд - Варна от 16 януари тази година, с което му е било отказано изменение на мярката за процесуална принуда.

Пресслужбата на съда припомня, че 38-годишният пловдивчанин бе първоначално задържан под стража на 10 януари 2013 година. Той е обвиняем по досъдебно производство на БОП Варна, след като на 26 декември 2012 година при анализ на риска и проверка на контейнер, пристигащ с кораб от Санта Лучия, митническите служители установили, че в него има 2 водни джета. В носовите части на водните съоръжения открили 12 пакета с близо 13 кг кокаин. Получателят на стоката бил Николай Симеонов. Стойността на наркотика се изчислява на повече от 2 млн лева, а количеството му надхвърля понятието "в големи размери". Законът предвижда за контрабанда на наркотични вещества в големи размери наказание - от 15 до 20 години затвор и глоба от 200 000 до 300 000 лева.

Още при първоначалното задържане стана известно, че Николай често пътувал извън страната. Разследващите разполагали с данни, че през 2012 година в Тайланд Николай е пренасял скимиращи устройства, за да бъдат използвани там. Установена била и съпричастността на обвиняемия към други 8 скимиращи устройства, открити на друг адрес в Пловдив.

Днес въззивната апелативна инстанция, потвърди всички изводи на ВОС, според които няма нови основания, които да ревизират най-тежката мярка за процесуална принуда на взета по отношение на Симеонов. Не е разколебано обоснованото предположение, че именно той е автор на престъплението, за което се разследва. Все още е реална и опасността ако е на свобода да се укрие от наказателно преследване или да извърши друго престъпление. Основание за този извод и този съд намира в строгата санкция на закона. Съдът се позова и на назначената съдебно-медицинска експертиза, според която заболяването на обвиняемия може да се лекува в условията на ареста.

Определението, с което Варненският апелативен съд потвърди задържането под стража на Николай Симеонов, разследван за контрабанда на близо 13 кг кокаин, на стойност повече от 2 млн лева не подлежи на обжалване.