Само две еленчета чакат осиновители в зоопарка

Животът

28-01-2014, 13:40

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бебетата в зоопарка чакат осиновители

Помогнете ни да измислим име на нашето мече

Бебетата, които се родиха миналата година във варненския зоопарк, вече си имат осиновители. В събота първият от тях дойде да види малката лама, за която ще се грижи. Роденото на 15 септември чифтокопитно от семейство Камилови ще се казва Матилда. Името измислил осиновиятелят - Антон Филипов, който е варненец, но живее и работи в София. Преди седмица той писа до varna.utre.bg, за да научи подробности за процедурата по осиновяването, за което прочел в сайта.

За лопатарчето пък скоро ще поемат грижа от "Адмирал Иншурънс Брокер". Техни приятели пък си "запазили" маймунчето. Договорите с тези дарители всеки момент ще бъдат подписани. Един общински съветник и заместник кмет също са сред кандидат-осиновителите. Носато мече ще осиновят и от една детска градина.

След дълго обсъждане, спорове и гласуване екипът на Varnautre.bg също ще си осинови бебе-мече. Дългоносото мече (коати) е родственик на миещата мечка, или енота, но тялото и опашката му са по–дълги, и освен това то има дълга и гъвкава муцуна. Дължината му достига 66 сантиметра без опашката, която е с почти същата дължина. Този бозайник се среща главно в тропическите райони между югозападната част на САЩ и северната част на Аржентина.

Молим читателите на varna.utre.bg да ни помогнат да измислим име. Тъй като едва утре ще стане ясно колко от мечетата са момчета, а колко момичета, и какво ще е нашето, се налага да сме готови и с мъжко, и с женско име. Помагайте!

Утре петте мечета ще получат персонален чип. Ветеринарите в зоопарка ще използват процедурата, за да проверят и пола им, за да не ги травмират допълнително, обясни директорката на зоокъта Иванка Стоянова. Тя и колегите днес ще купят различни по цвят каишки за всички мечета, за да ги различават осиновителите им.

Кампанията "Осинови бебетата на зоопарк Варна!" стартира преди 2 седмици. 10 бебета бяха предложени за осиновяване. Засега интерес няма само към двете еленчета, чиято издръжка е по 200 лева на месец. Всички осиновители могат да станат кръстници и да изберат име на своя любимец, а при желание да поставят своето име до клетката на животното.

"Целият екип на зоопарка изказва благодарност за проявената доброта и се надява много други хора да последват този пример. Кампанията под мотото „Осинови бебетата на зоопарк Варна!” цели да се подпомогне дейността на зоологическата градина. Тези средства ни позволяват да се осигурят по-добри условия за отглеждане на нашите любимци и те да се чувстват още по-добре”, посочи още Иван Стоянова.

Със стопани се оказаха и 9 кучета, осиновени само за ден от общинския приют в Каменар, съобщават от Община Варна. Други 3 четириноги са в процес на изчакване - те също ще бъдат осиновени след изпълнение на законовите изисквания, контролирани от Българската агенция за безопасност на храните.