Как да избегнем зимните болести

Животът

26-01-2014, 08:48

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Препоръката за здравите е -спорт

Ето какви съвети дадоха специалисти по вътрешни болести за читателите на "Труд", за да избегнат зимните зарази:

- Пациентите с хронични заболявания (като сърдечни, бъбречни, белодробни, ендокринни и др.) да избягват контакт с болни. Както и със струпани на едно място видимо здрави хора. Причината е - през зимата ни атакуват въздушно-капкови инфекции, които се разпространяват мигновено и така включително здрави хора, без да подозират, могат да се окажат преносители на заразата.

- Стабилизирайте общото си състояние. Пийте редовно лекарствата си срещу основното си заболяване и поддържайте имунитета. Важно е също хронично болните българи да продължат да се движат поне половин час на ден, независимо от атмосферните условия. За здравите пък препоръката е - спорт. Колкото се може по-често.

- Краката ви трябва да са добре затоплени. Не допускайте да стоите на течение, осигурете си топли дрехи, за да предотвратите изстиване. А то е благоприятен фактор за всички вирусни инфекции.

- Неблагоприятно влияят психотравмите. Доколкото можете, не се отдавайте на негативните емоции, намерете повече време за любимите си хора.

- Много важно е, когато човек усети първите симптоми на настинка, веднага да потърси семейния си доктор, за да се вземат нужните мерки. В началото на простудата могат да ви помогнат добрите стари загряващи процедури като компресите, чаша греяно вино или греяна ракия. Ето как например да приготвим компрес: отворете шише със слаба ракия, която да е богата на етерични масла (именно на тях се дължи лечебният ефект), след това намерете парче памук, марля или кърпа. Натопете парчето плат в ракията, изстискайте го добре, поставете го на гърлото, глезените или стъпалата (т.е. на проблемното място) и направете лека превръзка с бинт. Не се препоръчва да поставяте отгоре задушаващи материи като найлоните, за да не се получи изгаряне. А точно до него се стига, ако примерно върху компреса за подсилване на ефекта се постави черен пипер или друг агресивен продукт.

Обикновено компресите се правят 1-2 пъти дневно държат се половин-един час и след това човек трябва да си легне. Процедурите се правят, докато болният се почувства по-добре.

Що се отнася до греяното вино или ракия, то лечебното количество е до 1 чаша за виното и 25 мл за ракията. А дозата е - един път дневно за ден-два.

- Изпитано средство при кашлица е в лъжичка мед да поставите щипка ванилия и да изядете тази смес. Препоръчително е да се консумира 1-2 пъти дневно, но не е подходящо за диабетици.

- Има много билки и средства в народната медицина, които също помагат да издържим на вирусната атака. Ето една лесна рецепта, която може да изпълни всеки, и то сам. В бурканче се смесват 2 супени лъжици мед, сокът на 2 лимона и 2 супени лъжици пресен джинджифил, нарязан на ситно. Всичко това се разбърква добре и всяка сутрин след закуска се изяжда една лъжица от приготвената смес в бурканчето. Тя едновременно дава топлина на организма и активизира имунната система. Подходящи за употреба са и билки подбел (при кашлица има отхрачващо действие), стръкове от риган (при простуди и бронхити), лайката със своето противовъзпалително и успокояващо действие, мащерката, а листата на градинския чай са известни с антисептичното си действие.

Детето да не спи на прекалено топло

Основна "мишена" на зимните зарази са децата. В студа те лесно изстиват и бързо стават жертва на вирусите на горните дихателни пътища. Според статистиките едно малко дете се простудява около шест пъти годишно. И как няма да е така, като грипният вирус разболява всичко в радиус от 1-1,5 метра. Затова и когато едно дете в градината или в училище кихне или се изкашля, другарчетата в близост бързо "приемат" заразата. За жалост болестта се разпространява и докато говорим - чрез пръски от устата ни.

Педиатрите са категорични, че инфекциите най-често връхлитат децата на възраст между 2 и 6 години. Колкото по-големи стават, толкова повече се засилват защитните им сили, а имунитетът се повишава и от вече преболедуваните зарази.

При децата най-често болестта започва от възпаление на носа, което после се прехвърля към носоглътката и ларинкса. Ако не се започне лечение, се стига и до възпаление на бронхите. Възможно е гласът на мъниците да стане дрезгав или дори да изчезне.

Забележите ли, че синът или дъщеря ви се разболяват, веднага започнете да им давате витамини и повече течности като чайове и прясно изстискани сокове, съветват педиатрите. Много е важно помещенията, в които спят, играят и стоят децата, да се проветряват често. Например за по 5 минути на всеки 2-3 часа.

Лечението на вирусните инфекции при децата е симптоматично - дават се лекарства срещу високата температура, болките в гърлото, хремата или кашлицата. Какви медикаменти да купите обаче може да каже само вашият семеен лекар. До антибиотици се прибягва, когато върху дихателната инфекция вече се е насложила и бактериална. Защото антибиотиците не "убиват" вируси (срещу тях се прилагат антивирусни средства). При децата често се отключва и т.нар. задна хрема (или заден ринит). При нея се наблюдава течение на носа, при което секретът попада в гърлото и пречи на дишането. "Задната хрема" мъчи по-малките деца, които не могат да си издухат носа. Докато спят пък, секретът се стича по гърлото, може да се появи кашлица. Понякога състоянието може да доведе до възпаление на третата сливица.

Не е добре децата да спят в прекалено затоплена стая, защото често високата температура предизвиква отделяне на още повече секреция от носа. При такова оплакване най-добър ефект оказва инхалацията.

Уязвими на вирусните инфекции са и децата в предучилищна възраст - при тях се наблюдават някои анатомични особености - не напълно развити горни дихателни пътища. А това ги прави по-податливи на заразите.