Осигуряваме работни места за бежанците, но пари за детски няма

140 000 нови работни места щели да бъдат разкрити през 2014-та

140 000 безработни ще намерят препитание през 2014 година. Това стана ясно днес от отговор на Хасан Адемов по време на парламентарния контрол. На въпрос от опозицията за мерките за справяне с растящата безработи, министърът на труда и социалните грижи обясни за ситуацията в страната.

По данни на Агенцията по заетостта безработицата за 2013 година била с 0,2% по-висока от тази през 2012-а. Различни програми за стаж пък са преминали 45 000 младежи. От субсидираната заетост са се възползвали други 4500 човека.

Хасан Адемов увери народните представители, че и през новата година ще бъдат разкривани програми за насърчаване на заетостта, като от тях щели да могат да се възползват и бежанците. По различни регионални програми ще се трудят над 2300 души. Ще се продължи и практиката да се субсидират работодатели, разкриващи нови работни места.

Растежът на БВП се очаква да достигне 1,8%, каза Адемов, като това ще увеличи новите работни места, според него. Все пак министърът завърши с думите, че изход за безработицата не е субсидираната заетост, а наемането на работна ръка в реалния сектор.

В студиото на Нова ТВ, Адемов каза, че не се предвиждат средства за детски надбавки за всички деца. По думите на министъра, за изплащането на детски за всички деца до навършване на 20 години (бел.ред. - защо до 20 години не стана ясно), са необходими 1 милиард лева годишно. Толкова обаче бил целият бюджет на социалното министерство.

На въпроси на зрители министърът се похвали, че вдовишките надбавки били увеличени до 26% от доходите на починалия съпруг. С 50 000 повече били хората, които се подпогамали енергийно, изтъкна също така Адемов.

Промяна на плоския данък не се предвиждала, макар че той не се анагжирал да коментира дали е справедлив или не. Важното е, че правителството имало предвидима политика, каза още в сутрешния блок на телевизията социалният министър.