Ще погребат ли Ленин?

Животът

24-01-2014, 13:13

Снимка:

The Guardian

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

31% от читателите на RT имат желание Ленин да бъде съживен

По повод 90 години от смъртта на Владимир Илич Ленин, RT зададе въпроса "Какво, според вас, трябва да се случи с тялото на Ленин?". 28% от запитаните смятат, че тялото на вожда на социалистическата революция трябва да остане в мавзолея, 41% искат Ленин да бъде изнесен от мавзолея в Москва, а 31% от читателите на RT имат желание Ленин да бъде съживен. 

Споровете около въпроса какво да се прави с балсамираното тяло на Владимир Илич Ленин продължават – да го оставят в мавзолея в центъра на Москва на Червения площад или да го погребат до гроба на майка му, както някога е поискал сам комунистическият лидер, пише "The Guardian".

Дискусията върви с пълна сила от края на 1980-те години,когато, благодарение на политиката на гласност на Горбачов, вече можеше да се критикуват някога свещените символи на съветската власт.

Първият президент на Русия Борис Елцин – шумен противник на комунизма в последните си години много пъти повдига въпроса за погребването на лидера на болшевиките, но всеки път безрезултатно. В средата на 90-те години, когато Елцин се натъкна на яростна съпротива от страна на Комунистическата партия на Русия и многобройните й привърженици, беше решено, че лекомислените експерименти с основния символ на съветското минало могат да доведат до засилване на радикализацията на антиелцинските настроения в Русия. Желанието тялото на Ленин да бъде погребано предизвика протести, а в условията на понижава неподкрепата за Елцин и ръста на популярност на комунистите, особено сред възрастните хора, това би могло да донесе сериозна вреда на президентската кампания на Елцин през 1996 г. За последен път Елцин повдигна въпроса през 1999 г., преди излизането му от властта. Тогава той заяви пред медиите, че има намерение да погребе Ленин веднъж и завинаги. Но така и не го направи.

Отчитайки обстоятелството, че балсамираното тяло на Ленин лежи на сто метра от кабинета на президента, въпросът за погребението на Владимир Илич не може да се отмине с мълчание от нито един руски ръководител. По време на втората година от президентстването си, а това беше през 2001 г., Владимир Путин каза, че страната 70 години е живяла с комунистически монопол в политиката. Това е жизненият отрязък на цяло едно поколение и хората асоциират името на Ленин със собствения си живот. За тях полагането тялото на Ленин в земята би означавало, че самите те са живели с лъжливи идеали, че са си поставяли неправилни цели, и че целият им живот е преминал напразно, заяви Путин. 

След десет години, когато гореспоменатите хора, израснали в СССР и свързани с комунистическата идеология започнаха да намаляват, Путин каза: "Руският народ ще реши този въпрос. Историята не може да се насилва".

"The Guardian" допълва, че дебатите около тялото Ленин нямат никакво отношение около истинското желание да се избави съвременната европейска столица от балсамирания труп, заемащ стратегически изгодна позиция между сградата на президентската администрация и разкошния търговски център.