100 000 за ин витро иска фондация от Общината

Животът

23-01-2014, 09:24

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Финансирането няма да дублира националния фонд, а ще е за изследвания

100 000 лева да бъдат заложени в бюджета на Варна за 2014 г. за подмогане на двойките с репродуктивни проблеми. За това настояха вчера от фондация "Искам бебе" пред председателя на комисията по "Финанси и бюджет" Тодор Балабанов по време на приемната му в клуба на ГЕРБ. Зад идеята още през август застана и кметът Иван Портних.

Над 3100 варненски двойки в момента се подготвят за процедура ин витро и очакват финансиране от националната програма за подпомагане на изкуственото оплождане. Общо 40 000 са семействата с репродуктивни проблеми във Варненско.

Община Варна още през 2008-а задели 250 000 лева за ин витро процедури. Три години по-късно фондът спря да функционира тъй като дейността му дублирала целите на националната програма и общината беше санкционирана за това от Сметната палата. Според фондация "Искам бебе" общинската програма е небходима за подготовка на двойките, а не за самите процедури по изкуствено оплождане, финансирани от държавата. Така тя може да помага без да нарушава закона. Изследванията за установяване на проблема били твърде скъпи и често бездетните двойки не успявали да осигурят средства за тях, някои теглели кредити.