Във вторник местят опасния трихлоретан

В "Полимери" продължават да търсят къде са заровени 20 тона канцерогенен азбест

"До вторник трихлоретанът в "Полимери" трябва да бъде прехвърлен в безопасен резервоар, а в рамките на десетина дни собственикът на предприятието е задължен да продаде наличния дихлоретан". Това съобщи зам.-кметът на Девня Валентин Йорданов на среща с местни жители с депутатите от ГЕРБ Павел Христов, Красимира Анастасова и Николай Апостолов. Заради опасността от изтичане на силнозапалимото вещество от прогнилата цистерна, в която то сега се съхранява, в първите дни на 2014 г. в общината беше частично бедствено положение. 

„Ако за дихлоретанът не се намери купувач, и тези количества ще трябва да бъдат обезопасени в надеждни резервоари”, уточни Йорданов. Той информира, че опасни вещества са открити и в лабораторията на завода, за които също е необходимо да се предприемат спешни мерки. „Подобен тип мероприятия със сигурност не са задължение на общината, но не получихме съдействието на държавата, а това бе единственият начин да гарантираме безопасността на населението”, категоричен бе зам.-кметът. Той поясни, че ако се наложи, бедственото положение, което към момента е до 9 февруари, може да се удължи с още месец.

Общото количество на токсичните и взривоопасни три- и дихлоретан, които трябва да бъдета преместени, е около 3.2 хил. т. Ще бъдат обезопасени и големи количества газ фреон.

"Преместването на трихлоетана беше планирано за края на миналата година и започна частично тъй като цистерните, в които той се съхраняваше до момента е силно компрометирана. Поради противоречията между синдика на "Полимери" и собственика Николай Банев този процес беше спрян, а в края на декември беше констатирано ново изтичане на токсичния химикал", обяснява и кметът Атанас Кузев.

Все още не е ясна съдбата на 20 тона азбест, изчезнали при разрушаването на заводски халета. Материалът, който е силно канцерогенен, е заровен на неиндентифицирано засега място. Издирването му също е част от програмата за преодоляване на бедственото положение

„Покрай сагата с „Полимери” вече всеки от нас е химик”, недоволстват днес жителите на Девня. Повечето от тях добре знаят какви могат да бъдат последиците от неправилното съхраняване на отровите и немарливата работа на територията на "Полимери".

На 1 ноември 1986 г. още новият по това време завод за хлор, винил и поливинилхлорид в Девня бе почти разрушен от взрив на трихлоретан. Ударната вълна от експлозията е усетена чак във Варна. На 20 км от мястото на взрива е регистриран трус от 3 степен по скалата на Рихтер. При трагедията загиват 20 души, а ранените са няколко десетки, припомня вестник "Капитал".